EVN: От 1. 5 млн фактури сгрешени 471

С нови фактури ще ни отчита EVN от 1 юли. Австрийската електроснабдителна компания вече е готова с проекта на бланките и чака Държавната компания за енергийно и водно регулиране да определи единната цена на тока.

С новия вариант на хартиената фактура клиентите от Югоизточна България ще получават ясна отчетност за консумирания ток и ще могат по-лесно да реагират ако парите им са начислени некоректно.

EVN смятат, че с нововъведението ще се съобразят с последните препоръки на Европейската комисия по отношение на защитата на потребителите, отправени от еврокомисаря Меглена Кунева.

В първата част на новата фактура, освен задължителните описания на крайния снабдител и клиента, вече ще бъдат посочвани и единни цени за нощна и дневна тарифа.
Досега сумата за електроенергия беше разделена на цена за снабдяване и цена за разпределение.
От другият месец обаче всеки ще може сам да провери и свери дължимите суми за тока си като умножи показанията на електромера за съответната тарифа по посочената единна цена, уточняват от компанията.

Във втората част на новата бланка е предвидено място за всички компоненти на единната цена.

По данни от отдела за Връзка с клиентите на EVN за първите пет месеца на годината в дружеството са подадени малко над 1400 жалби за отчитането на консумирания ток.
Според експертите обаче едва 471 от оплакванията са основателни. Според статистиката това прави 0.006 % от общо 1,5 млн. фактури, които издава всеки месец компанията.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини