11 подземни обекта за ядрени опити в КНДР



Разузнавателни служи от САЩ и Южна Корея са засекли 11 подземни обекта в Северна Корея, където може да бъде извършен трети ядрен опит, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на южнокорейски медии.

Южнокорейският вестник "Юнан илбо" пише днес, че службите са засилили наблюдението със шпионски сателити и са мобилизирали разузнавателните мрежи, за да следят за движение на превозни средства или някаква необичайна активност около засечените обекти.

От руска страна постъпва подобна информация. Руски военен източник заяви пред РИА Новисти, че "получените до този момент данни, в това число от космическото разузнаване, свидетелстват за това, че интензивността на придвижване в районите на ядрените обекти през последните дни се е понижила."

Той допълва, че "това може да бъде свидетелство за това, че или севернокорейците се подготвят за провеждане на поредно подземно ядрено изпитание или са си взели почивка".

В края на миналата седмица Северна Корея обяви, че ще ускори ядрената си програма и ще използва плутония си за военни цели.

Тя заплаши също с война всяка страна, която се опита да спре нейни кораби в изпълнение на новите санкции, одобрени от Съвета за сигурност на ООН.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини