Антон от ПМГ - първи, хасковските информатици - в елита

От 12 до 14 юни в град Ямбол за 9-ти път се проведе Националния пролетен турнир по информатика. Това девето издание е много специално поради факта, че то е и контролно за разширения национален отбор по информатика. Състава му се определи на XXV Национална олимпиада по информатика (1-5 май 2009 година) и съгласно наредбата на МОН в него участват 16 ученика, всички те състезатели в А група (11-12 клас). От тези 16 ученика в националния отбор на Р България ще останат 4 за първи отбор и 4 за втори отбор, които ще представят страната ни на XXI Международна олимпиада по информатика, чийто домакин от 8 до 16 август е нашата страна. Неин патрон е Президента на република България. В този отбор убедително и то за втора учебна година зае своето място 11-класникът Антон Анастасов от школата по състезателна информатика при ПМГ "Акад. Боян Петканчин" град Хасково. На националния пролетен турнир Антон завоюва първо място след 5 часов маратон от задачи и сериозната конкуренция на школите на Шумен, Плевен , СМГ и НПМГ. Освен диплом за своето първо място, Антон получи и парична премия. Той може да поднови за трета поредна година своето право да получава ежемесечна стипендия по програмата на МОН за даровитите деца. До международната олипиада на Антон му остават още две контроли в София в края на месец юни.

Добрик Георгиев (дете със СОП) дублира своето класиране от финалния трети кръг на националната олимпиада по информатика и завоюва второ място, диплом от МОН и парична премия. Николай Стойнов е 7-ми в група Д, а Мария Бакалова и Александър Шумаков са съответно на 5 и 7 място в крайното класиране. Изненадата на турнира поднесе 11-класникът Михаил Карев с резултат близък до този на националите.

Всички участници, общо 10 на брой от хасковската школа, са с резултати в десетката на своята група. Поради този факт за втори пореден път през настоящата учебна година награда от Националната комисия по информатика и организаторите получи и ръководителя на школата Веселка Константинова.

Успехите на информатиците са гордост за Хасково. Досега през 21 годишната история на МОИ Хасковска област не е имала свой национал.






Информатиците петокласници Мария Бакалова и Добрик Георгиев също за втора поредна година ще получават такава стипендия. В школата по състезателна информатика това вече е традиция. Това е единствената по рода си школа, която съществува на територията на Хасковска област и през тази учебна година част от дейностите и се финансират по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", модул " Да направим училището привлекателно за младите хора".
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини