Търсят със свещ първолаци. Другаде ги връщат

Все още не е приключило записването на първолаци за новата учебна година, споделиха училищни директори. Нормативния срок за попълването на паралелките бе 15-ти юни, но в повечето школа ще оставят отворен процеса поне до края на месеца. В случай че има свободни места, първолаци могат да бъдат записвани и в началото на септември. Бърз поглед върху повечето основни училища в областния град откроява тенденцията на много търсени и доста пренебрегвани училища. По 4 паралелки пълни докрай има в „Климент Охридски", „Христо Смирненски" и „Иван Рилски". В „Смирненски" дори обмислят да се отвори 5-та паралелка, в „Рилски" вече са събрани 6 деца в такава. До края на лятото всичко ще бъде окомплектовано, предполагат директорите.

По решение на педагогическия съвет в „Климент" връщат желаещите да запишат детето си родители поради изтичане на крайния срок. И 4-те ми паралелки са с по 25 деца и просто няма място, каза за Haskovo.net директорът Гинка Райчева. Там не се целят в екстра паралелка. В други школа от града прогнозираната криза за първолаци обаче се усеща. Недоимъкът е в „Кирил и Методий", които още не са окомплектовали заявените две паралелки. С по 19 деца, почти на минимума, са попълнени двата първи класа на „Любен Каравелов". Отворен е процесът и в училище „Васил Левски". „Шандор Петьофи" има 3 паралелки по 22 деца, както миналата година, но ще приемат кандидати до последно.

Повечето училища са обвързани с графика за лятната ваканция на близките детски градини. Оттам детето трябва да донесе документ, че е завършило подготвителна група и че е годно за училище. Без този документ записването става проблематично, сподели директорът на „Рилски" Стоил Стоилов. За повечето търсени училища детската градина, където е било детето, е един от главните критерии за прием. Избират се естествено най близките забавачки. Другите масови критерии са ако братче или сестриче учи в същото училище или някой от семейството работи в него.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини