Хакерите създават "пазарна икономика"

Трябва да се прави повече за борбата с вредния софтуер, който заплашва правителствените мрежи и личната информация на гражданите, предупреди ръководителят на Американският център по национална киберсигурност, цитиран от АФП.

В първото си интервю от заемането на поста през март, Филип Рейтингер заяви, че разпространението на ботнетове – софтуер, който използва множество компютри за търсене на важна информация – вече представлява "подземна пазарна икономика", която разпространява атаки.

"Има цяла общност от хора, които са замесени, замесена е и организираната престъпност. Хакерите вече на само създават ботнетове, те ги и продават", съобщи Рейтингер, като натърти, че има риск за правителствените възможности от ботнет атаки.

Коментарите му идват само седмици след като американският президент Барак Обама разкри преглед на киберсигурността, който предупреди, че дигиталната инфраструктура "не е сигурна или устойчива" на кибер-престъпления и спонсорирани от други държави намеси.

"Заплахите са станали много по-усъвършенствани", предупреди Рейтингер. Той подчерта, че търговията с нелегален софтуер затруднява проследяването на атаките. Той иска подобряване на проверките на самоличността онлайн и наемане на специалисти по киберсигурността, за да се подобрят възможностите на правителството. Кибератаките струват около 8 милиарда долара годишно на американската икономика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини