Гърци пращат любимешките дини на боклука

До 40 стотинки за кило се срина вече цената на дините в „меката" на любениците-Любимец. Дори и на тая цена днес зеленчуковия пазар в града беше почти пуст. Търговците изкарали ранната си реколта предлагаха дегустация на корем на дини и пъпеши, но оборота бе слаб. Никой не оспорваше качеството и вкуса на любимешките дини. Просто…излизат скъпо. „Гърците внасят бракуваните си дини на 8 евроцента. Това е някъде 16 стотинки", разясняваше потомствения бостанджия бай Стайко. На борсата в Плодовитово ги взимат по на 30-32 стотинки, на колко да ги продаваме-чудеха се останалите.



Или на безценица или на боклука, категорични бяха пазарджиите. Заради слабите продажби, традиционните камари от любеници липсваха.



Изкараните количества бяха малки. Пъпешите вървяха за по 1-1.20 лв като това често пъти бе и цена на бройка за някой по малък каун/на снимката най-долу/. „От април сме покрили всяка диня с найлон да зрее по бързо, да станат ранни", обясняваха търговците. „Сега няма файда". При настоящите цени сме на загуба и то ако все пак ги продадем къхарят се любимчани.



Този път нямаше традиционните заплахи че по-скоро ще изхвърлят стоката на пътя отколкото да я дават без пари. Унинието вече граничеше с примирение.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини