Хасковски тийнейджъри спасиха две деца от удавяне

Трима хасковски младежи спасиха две деца от сигурно удавяне. Това се случило вчера на централния плаж на Поморие при триметрови вълни и мъртво вълнение. Инцидентът се разиграл към 18.30 часа, когато спасителните екипи вече приключили работа. Въпреки вдигнатия червен флаг, който забранява къпането, в морето влизат три момичета на по 8, 12 и 14 години. Родителите им били на работа и те решили да се изкъпят. Само на няколко метра от брега течението ги повлича навътре и те започват да се давят. За техен късмет наблизо били Николай, Иван и Йордан. Те били част от хасковската брейк формация към младежкия център. Тя разгрявала за участие в откриването на нова дискотека. Привлечени от виковете на случайни минувачи, брейкърите скачат в морето и започват да плуват към вече потъващите деца.

"Стигнах до най малкото, то бе най наблизо. Когато го хванах, то се оплете в мен и почнахме и двамата да потъваме", разказа Иван. "Викнах на Данчо да ми помогне. Той плуваше към второто момиче малко по-навътре, но се върна и заедно избутахме детето на брега", допълва тийнейджърът който тази година връзва 18 лета. В същото време третия участник в спасителната мисия, 20-годишният Николай, достига до третата девойка която съобразила да плува към най-близкия кей. Там примрялото от страх момиче се държало за бетонните пилони. Николай я издърпал на брега, а Иван и Йордан влезли обратно в морето за третата девойка, която вече била доста по навътре. Не я намират обаче. "Вълните бяха поне триметрови. Още като бяхме близо до нея, докато вадехме първото дете, се виждаше че момичето е обърнато по корем, заровило лице във водата. Когато пак я потърсихме, вече бе потънала, разказват опечалени младежите.

Тялото на третата девойка все още не е намерено, макар че втори ден се търси с водолази, допълват Николай, Йордан и Иван които се осведомяват от приятелите си в Поморие за развоя на драмата. Не са взели имената на спасените от тях деца, нито на родителите им. Твърдят, че не искат изобщо да се шуми около тях. Не искат благодарност-направили са го "щото така е трябвало". Признават, че плуват криво ляво, колкото да не се удавят. Никога не са били обучавани на спасителни техники. Това, което изучават са техниките на брейка. В момента това ги интересува най много. И тримата работят след завършването на училище. Възпитаници са на хасковското СОУ " Паисий Хилендарски".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини