Фирмите плащат двойно за боклука си

Близо два пъти повече са средствата постъпили в Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС) от такса опаковки за първите шест месеца на година в сравнение с цялата 2008 година. През миналата година след проверки на регионалната екоинспекция сумата внесена в ПУДООС от продуктова такса е била 9 657 лева. След засилени проверки на РИОСВ – Хасково през първото полугодие фирмите са внесли в Предприятието над 18 000 лева.
49 са проверените до момента фирми производители и вносители на опаковани стоки, които са задължени по закона за управление на отпадъците да заплащат такса за опаковки, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци. От тях едва 13 имат сключен договор с една от шестте лицензирани у нас организации, които рециклират и/или оползотворяват масово разпространените отпадъци от опаковки. Те съответно заплащат продуктова такса на организацията, с която имат подписан договор. 36 дружества и еднолични търговци са платили съответната такса за количествата опаковки, пускани от тях на пазара, на ПУДООС след като е била извършена проверка от експерти на регионалната екоинспекция.

Събраните средства от тази такса се разпределят за дейности по управление на отпадъците, като въвеждане на разделно сметосъбиране, проектиране и изграждане на депа, сортировъчни инсталации, закупуване на сметосъбирачна техника и съдове за смет.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини