Астронавти мечтаят да занесат бактерии на Марс

Двама легендарни американски астронавти обявиха, че Марс, а не Луната трябва да бъде главна цел на космическите мисии на човечеството.

На юбилейна пресконференция по повод 40 години от кацането на Луната Бъз Олдрин и Майкъл Колинс призоваха за възобновяване на работите по подготовка на пилотиран полет до Марс, съобщава technews.bg. Двамата астронавти бяха част от екипажа на Аполо 11.

"Ние не знаем има ли живот на Марс или не. Ако отидем там - животът ще се появи. Най-малкото, ще пренесем със себе си бактерии", заяви Олдрин, цитиран от BBC.

Колинс също е на мнение, че човечеството трябва да изпрати мисия на Марс. В детството си той е мечтал да стъпи на Червената планета. По-късно като космонавт, Колинс е кръжал около Луната, докато неговите колеги Армстронг и Олдрин са се разхождали по нея.

Днешният акцент върху повторно завръщане на Луната може да отложи с десетилетия покоряването на Марс, предупреди Колинс.

Бъдещето на космическите мисии е в международното сътрудничество, смята Олдрин. Като успешен пример той посочва Международната космическа станция и използването на опита на Русия, Япония, Китай и страните от Европейския съюз, особено в условията на световна финансова криза.

Експедиция на Марс би била изключително скъп проект, казва астронавтът Дейвид Скот, участник в мисиите на Аполо 9 и Аполо 15.

Ако задачата е само полет до Марс и връщане на Земята - стойността на проекта е една. Но ако се планира кацане и пребиваване на хора на Червената планета, цената на такава мисия нараства десетократно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини