Македонците бесни: на тях им искат биометрични паспорти, а на нас - не

Две години и половина след влизането в ЕС България все още не е въвела биометрични паспорти, въпреки че за македонските граждани, както и за гражданите на Сърбия и на Черна гора, това е условието да пътуват без визи в страните от шенгенската зона. Това пише днес македонският журналист Стойна Тодоровска в текст, публикуван във вестник "Шпиц". 

"Докато в България темата за биометричните паспорти се свежда единствено до вътрешнопартийни обвинения за корупция и за манипулации с обявения търг за тяхно изработване, експертите в Македония убеждават, че не става дума за двойни стандарти на ЕС, въпреки че македонските граждани се чувстват засегнати за това, че същите правила не важат и за България", коментира Тодоровска. 

Кристина Наги, говорител на еврокомисаря по разширяването Оли Рен, е заявила, че македонските граждани, които имат стари паспорти, от 1 януари няма да могат да посетят някоя от страните от шенгенската зона без да имат виза. Вестникът отбелязва, че Наги не е казала защо за Македония, Сърбия и Черна гора биометричните паспорти са условие, но не и за България. 

"Ситуацията е такава, че ЕС поставя условията какво трябва да направи дадената страна, за да получи либерализация на визовия режим. С България е по-различно, тъй като тя е член на ЕС", е заявила Наги. 

"От българското външно министерство не пожелаха да дадат информация за биометричните паспорти, за изработването на които е обявен търг. Нито македонското, нито черногорското, нито сръбското МВнР не искаха да коментират факта, че техните граждани ще бъдат длъжени да вадят нови паспорти, въпреки че част от тях има все още валидни стари паспорти. Споредекспертите условията на ЕС за либерализация на визовия режим, което не важи за неговите страни членки, не означава, че Съюзът има двойни стандарти, тъй като не ЕС налага биометричните паспорти, а правителството само си създаде това условие, искайки Македония да получи безвизов режим", пише авторът. 

"Когато България получи либерализация на визовия режим, от нея не се искаха нови паспорти. От нас се искаше паспорт, който да е защитен. Ние самите избрахме да въведем биометрични паспорти, което беше регистрирано от ЕС и прието като сигурен македонски документ за пътуване. Заради това не става дума за допълнително условие, а ние самите си го поставихме като задължение", е заявил бившият външен министър Слободан Чашуле. 

"От друга страна задължението за промяна на паспорта засегна онези граждани, чиито паспорти са валидни до 2012 година. За тях е нелогично искането на Съюза към страната, тъй като такова искане няма за техните приятели от съседна България", коментира Стойна Тодоровска.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини