Земетресение 5 по Рихтер разтресе България

Земетресението, разтресло голяма част от България, е с магнитуд 5, съобщиха от Геофизичния институт към БАН.

Досегашните данни сочеха, че трусът е със сила 4,4 и е регистриран в Черно море около10,49 ч българско време. Първоначалната информация пък бе за 5,5, но след актуализация на интернет страницата на Европейски средиземноморски сеизмологичен център (ЕССЦ) стана ясно, че трусът е по-слаб.

Епицентърът е в Черно море, на 63 км източно от Варна, 25 км източно от Каварна, 19 км югоизточно от Шабла, на 30 км дълбочина.

Земетресението е усетено на територията на цяла Северна, Североизточна България, както и на много други места в страната. В Плевен, Свищов, Ямбол, Варна и Великотърновска област. В морската столица за известно време е била блокирана мобилната мрежа.

След труса притеснени жители на Свищов, Шабла и други градове са напуснали жилищата и работните си места.

Има нанесени щети по къщи в Шабла и Камен бряг. Засега няма пълна информация за пораженията, които са нанесени на сградите.

В село Абрит, община Крушари, комините на две къщи са паднали. В село Белгун, община Каварна, покривът на изоставена къща е паднал, а на друга - малка част от мазилката.

Кметът на Шумен Красимир Костов сформира спешно експертна група, която до 12.30 ч. трябва да обиколи всички опасни и самосрутващи се сгради в района и да прецени щетите от земетресението, съобщи той.

До този момент не са постъпили данни за жертви и пострадали от земетресението. В Шумен беше евакуирана сградата на общинската администрация.

Трусът е усетен от граждани и в Силистра, където земетресението е предизвикало паника сред хората, живеещи по-високите етажи. За същото алармираха и в Шумен, Добрич, Русе, Бургас, Нови Пазар и Никопол.
По-леко разлюляването е регистрирано и в централната част на София.Днешното земетресение става в сеизмично огнище, което не за първи път се активизира. Най-силният трус в района е бил през 1901 г. със сила 7.2 по Рихтер, а последният е от 1956-та - тогава силата му е била 5.5 по Рихтер.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини