Двама ексминистри на прокурор. Преглед на националния печат

„24 часа": "Виктори" от Того за 2,80, а тук - 3,40 лв.

Родно "Виктори", изнасяно по документи за Того, Бенин, Коста Рика, Чили и Япония, се продава нелегално у нас по 2,80 вместо официалните 3,40 лв. Това установи проверка на "24 часа". Около 600 млн. лв. губи държавният бюджет годишно от контрабандата на цигари.

 „Труд": Буря и трус в държавата

Истински бури и трусове разлюляха вчера държавата. На второто си заседание новият Министерски съвет помете буквално като цунами решенията на правителството на Сергей Станишев. На мушката паднаха самолетите на властта, разходите на ведомствата, строежите върху заменени гори и т.н.

В същото време и природата не пожали страната. Цяла Източна България бе разлюляна от мощен трус от пета степен по Рихтер.

„Монитор": Потоп и 5 по Рихтер стреснаха България

Земетресения и порои удариха страната вчера и причиниха разрушения. Проливен дъжд се изсипа над София и Западна България вчера. Над 48 литра на квадратен метър дъжд наводниха няколко столични квартала. Улиците заприличаха на реки заради запушените шахти, а десетки автомобили закъсаха. В същото време земетресение с магнитуд 5 по скалата на Рихтер разтърси Североизточна и Централна България.

„Дума": Трус и потоп стреснаха страната

Трус от 5,1 по Рихтер разлюля половин България вчера сутринта, докато бури и пороища удавиха останалата част от страната. Точно в 10,49 часа силно земетресение бе усетено по Черноморието и в Северна България. Епицентърът му е бил навътре в морето, но люлеенето паникьоса стотици хора във Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Плевен и дори София. Над 120 обаждания от уплашени хора е имало на тел. 112 само за два часа. Няма пострадали, но в много села са напукани стени и са изпопадали комини.

В същото време западната част на страната бе връхлетяна от бурни ветрове и поройни дъждове. На места имаше и градушки. Няколко села в Монтанско останаха без ток, в София имаше десетки наводнени мазета и подлези, а гръм удари тролей в квартал "Хаджи Димитър". Лошото време се очаква днес да достигне и до Черноморието. Дъждовете ще продължат поне до събота, обясниха метеоролозите.

 „Сега": Сделките на кабинета "Станишев" една по една отиват на прокурор

Министрите от кабинета на Сергей Станишев са си поръчали луксозни придобивки и абсурдно скъпи ремонти, без в бюджета да са осигурени пари за тях. Затова две от най-скандалните сделки на предишното правителство ще бъдат развалени, а документите за тях ще бъдат изпратени на прокуратурата.

„Монитор": Двама ексминистри отиват на прокурор

Двама от довчерашните министри ще бъдат дадени на прокурор заради злоупотреби с пари, обявиха вчера техните наследници Александър Цветков и Росен Плевнелиев, които оглавяват съответно транспорта и регионалното развитие.

По думите на Цветков причината ексминистърът Петър Мутафчиев да бъде взет на мушка е сделката за закупуването на двата правителствени самолета "Ербъс А319". Според транспортния министър взетите на лизинг машини не отговарят на изискванията, тъй като не могат да извършват междуконтинентални полети и не разполагат с необходимото  оборудване.

„Стандарт": Свалете лихвите

Убийствено високите лихви по кредити може да паднат до края на годината. Това прогнозира новият финансов министър Симеон Дянков. Условието е през следващите 4-5 месеца да се запази ниският политически и икономически риск в страната и да продължим да работим за балансиран бюджет, обясни той.

Външният свят вече смята, че новият кабинет е по-малко рисков като инвестиция. Затова има възможност да се намалят лихвите за българските банки, при които те получават финансов ресурс от чужбина.

 „Дневник": Новото свиване на бюджета: 15% = 1.156 млрд. лв.

Бюджетните разходи ще се свият с 1.156 млрд. лв., реши в сряда правителството. Това ще стане чрез съкращаване с 15% на бюджетите на министерства, агенции, общини и др. за втората половина на годината в допълнение към задържаните 10% от планираните разходи за цялата 2009 г. Новият лимит няма да важи за Министерството на образованието, МВР, съдебната система и националните медии БНТ и БНР, съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Допълнителното затягане е част от мерките, с които управляващите ще се опитат да преодолеят очертаващия се дефицит от 2.5 млрд. лв. в края на годината. Според прогнозата на финансовото министерство през тази година държавата ще събере 6 млрд. лв. по-малко от планираните приходи. В същото време икономията от досегашните буфери - отказ от излишък и задържане на разходите с 10%, ще достигне максимум 3.9 млрд. лв.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини