Дават на прокурор шефа на дирекция Доставки в МВР

Министър Цветан Цветанов е освободил директора на дирекция "Доставки" в МВР Валентин Панчев след разговор и разглеждане на констатациите от проверка на дирекция "Финансово контролна дейност" .

Конкретният повод за това е обществената поръчка за принтери и консумативи за Главна дирекция "Досъдебно производство", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Проверката е установила, че дирекция "Доставки" е подписала неизгоден за МВР договор на 29 юни 2009 за доставка на 1000 лазерни цветни принтера, китайско производство, заедно със стартов пакет и допълнително 1000 стандартен пакет консумативи на обща стойност 2 794 800 лева.

Съгласно подписания договор стойността на един принтер възлиза на 1400 лева. Договорът е следвало да бъде изпълнен с краен срок 27 юли в частта за лазерните принтери.
Директор Панчев е имал издадено пълномощно от предишния вътрешен министър за извършване на процедури и подписване на договори по ЗОП, НВСОП и НВМОП.

След встъпване на новото ръководство на същата дата директорът на дирекция "Доставки", въпреки изричната заповед на министъра да съгласува със заместник-министъра и началник-кабинета всички свои решения, извършва нерегламентирани действия с ръководството на фирма, подписала договора.

Така подписаният договор по преценка на дирекция "Финансово контролна дейност" е крайно неизгоден за министерството.
Директорът Панчев не се е съобразил с новата визия не само на ръководството на МВР, но и на правителството за прозрачност на сделките, извършвани от бюджетни организации, изразходващи парите на българските данъкоплатци.

Материалите ще бъдат предадени по компетентност на прокуратурата.

Вчера стана ясно, че според министър Цветан Цветанов в случая става въпрос за харчене парите на българските данъкоплатци. 2,7 млн. лв. е стойността на поръчката, като тя е разписана лично от Михаил Миков.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини