Мъртво вълнение продължава да владее Черноморието ни

Почти по цялото южно Черноморие морето е бурно и къпането е забранено. Специалистите предупреждават летуващите да не се къпят в неохраняемите зони.

"Мъртвото вълнение не е необичайно явление. То е характерно за наближаващия есенен сезон и затова летовниците не трябва да изпадат в паника", каза пред националното радио Лавренти Силов, специалист по водно спасяване към Областния съвет към БЧК.

Силов информира, че само в неделя е имало 20 тежки инцидента с туристи, които са пренебрегнали червения флаг, но са били спасени. Той препоръча хората, попаднали в мъртво вълнение, да не се борят с него, защото бързо ще се уморят, а да се движат по течението или косо на него.

60 са спасителите по централните плажове във Варна и на Буните. На "Златни пясъци" има и постове с по двама души. Те обаче не достигат в курортите "Св. Константин и Елена", както и на плажовете "Кабакум" и "Фичоза". Според Силов, държавата трябва да регламентира водното спасяване. То да е към "Гражданска защита" и към МВР, но да е самостоятелна дейност.

Същевременно продължава издирването на телата на трима мъже, които изчезнаха вчера в морето край Варна, Кранево и Синеморец.

От "Гражданска защита" – Варна съобщиха, че издирването на полския гражданин, който изчезна край вълнолома в града, е затруднено заради мъртвото вълнение. Вчера двамата синове на поляка бяха спасени, като единият е в болница с контузни рани.

Спасителите се оплакват, че българските и чуждестранните туристи масово не спазват забраната за къпане в морето. Вчера двама англичани са се нахвърлили върху спасител, който се опитвал да ги убеди да излязат от водата, съобщи БНР. Мъжът е с повърхностни рани по лицето и тялото, и е освободен за домашно лечение.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини