ВиК: Кредитът ни е уреден от миналата седмица и задълженията-разплатени

Има задействана процедура за кредитиране още от края на април. Това съобщават в  становище  от ръководството на ВиК-Хасково в отговор на  разпространената вчера информация от  Областна администрация Хасково, в която се казва, че след проведени телефонни разговори с Министъра на регионалното развитие и благоустройството и Изпълнителния Директор на "Български ВиК Холдинг" ЕАД, областният управител е осигурил отпускането на финансиране на "ВиК" ЕООД от 3,3 милиона лева за покриване на задължения на дружеството, натрупани за ток. 

"ВиК - Хасково е задействало такава процедура още в края на месец април, като е изпратило до принципала необходимата информация във връзка с искане за финансово подпомагане, поради временни финансови затруднения на дружеството, предизвикани от непредвиденото покачване на цената на електроенергията", се казва с съобщението до медиите от управата на водното дружество.

От там обясняват още, че работна група  от Български „ВиК холдинг" ЕАД е направила проверка за поисканата финансова подкрепа на място в дружеството в началото на месец юли и е потвърдила необходимостта от нея. Следващата стъпка е  положително становище от управителните и надзорни органи на холдинга, а след това искането е представено и на Министъра на регионалното развитие и благоустройството и одобрено от там. 

От ВиК добавят, че процесуалните действие за отпускане на финансирането отнемат 3-4 месеца и те са стартирали  още преди встъпването в длъжност на настоящия областен управител. Така от ВиК-Хасково на практика намекват, че Минко Ангелов си преписва заслуги с чисто пиарска цел, при свършена вече работа.

„ Несериозно е да се твърди, че в рамките на 2-3 часа, може да се осигури отпускане на финансови средства от която и да е държавна или банкова институция“, казват в становището си от ВиК -Хасково.

В него се уточнява още, че договорът за заем между "Български ВиК холдинг" ЕАД и "ВиК" ЕООД - Хасково е сключен на 6-ти август, а  необходимото финансиране е отпуснато на хасковското водно дружество към дата  11-ти август. С получената сума  дружеството е вече е разплатило всички задължения към доставчика на електроенергия, които са били в падеж.

„Както всяка търговска фирма за осъществяване на дейността си, понякога се нуждае от кредит, така и "ВиК" ЕООД като търговско дружество, което самó реализира приходите си, а не разчита на бюджетна издръжка, също се налага да прибягва до финансиране на дейността си с външен ресурс. Това нито е прецедент, нито е нещо необичайно, а са утвърдени търговски практика в условията на пазарна икономика.“, казват още от ВиК.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Шо
    ШОК
    22 -11
    14:01, 12 авг 2021
    Делян видя, че ще му сменят калинката и побърза да похарчи 3,3 милиона. Сега вече могат ли да го сменят. Тази калинка е употребена вече!!!
    • Jo
      John
      13 -12
      14:17, 12 авг 2021
      марко е дпс, отдавна искат да го махат от герб, но има гръб на високо!
    • Ми
      Минко Енергото
      11 -1
      23:57, 12 авг 2021
      Минко енергото се изкара,че с един тел.разговор уреди 3 млн. Хахахах 😀
    • Пл
      Пламена миниетаааа
      1 0
      22:19, 3 сеп 2021
      Ей ,сега ще стана началник и ще ви почна наред.... Сюазвайте реда си с менчетата...
  • 2
    См
    Смях
    29 -13
    14:09, 12 авг 2021
    Марков, стига вече си се подиграва с града. Ти и екипът ти сте некадърници. Вън от ВиК.
  • 3
    Ма
    Марков!!!
    19 -9
    14:20, 12 авг 2021
    Изчезвай бе, нахалник! Не те искаме!
  • 4
    11
    112
    21 -9
    14:32, 12 авг 2021
    Минко Ангелов се прави на много деен, но фактите говорят.
    • Ко
      КоКазА
      12 -3
      19:09, 12 авг 2021
      Излиза че областният излъга?
  • 5
    12
    124
    12 -7
    14:33, 12 авг 2021
    във кв Република познавам поне 50 семейства които искат да си озаконят водата но началникът на ВИК отказва да им озакони водата отказва да открие партиди и хората се принуждават да се свързват не законно във питейния водопровод и по тази причина строежите във кв република са не законни застрояват се общински и държавни места и защо в продължение на години контралните органи си затварят очите и не си вършат работата каква е причината
  • 6
    Ка
    Каун
    10 -4
    20:04, 12 авг 2021
    От кредит в кредит, абе Марков ще фалираш накрая ВиК Хасково.
  • 7
    Г-
    Г-н Михайлов
    10 -5
    21:18, 12 авг 2021
    Подай си оставката-некадърник! 50 бона годишна заплата за какво??? До вчера дължеше 3,3млн БГ левчета😃😃Ха ха днес вече....са платени!!! Смешник,Пинокио-кукла на конци,ако си мъж а не тровестит мани се от Хаскжво и се €би у..... дупе!
  • 8
    Тр
    Траверс Марков
    11 -5
    22:19, 12 авг 2021
    Аз не ставам за нищо и за това съм
    На държавна работа за да си изплатя дълга
    Мамино л****
Последни новини