За 2 часа на пътя: 10 спрени, 9 глобени

Шофьорите на товарни автомобили често са в нарушение

Само за два часа полиция и служители на изпълнителна агенция автомобилна администрация написаха 9 акта на шофьори в района на село Книжовник. Акцията е част от съвместната проверка на двете институции по техническата изправност и документалната изрядност на автобуси, тежкотоварни автомобили и таксита от вътрешни и международни линии. Интересното в случая че за този период са спрени не повече от 10 автомобила. Тоест почти всеки шофьор е в нарушение. Другото характерно е че спрените за проверка обикновено "цъфват" с поне по половин дузина нарушения. Спрян товарен автомобил, транспортиращ тухли, се оказва с водач без пълномощно за управлението му, неизправен пътен лист, неуточнени доставчик и получател на стоката, липса на фактури и най сериозното-неработещ тахограф. На уреда се отчита скороста на возилото, изминатото разстояние, дейност на шофьора/дали пътува, в готовност, почиващ/. Неизправна тахографска шайба се наказва най строго от закона, коментираха от бившето ДАИ. Размера на санкцията се налага лично от директорът на местната автоинспекция. Съглазно закона за автомобилните превози, неизправен тахограф се наказва със санкция от 500 до 1000 лева.

Много работа имаха и пътните полицаи. Техническа неизправност, липса на застраховки и винетки са най честите нарушения. Автобус по редовна линия Кърджали-Хасково се оказа с винетка с изтекъл срок на годност. В автобуса имаше над 20 пътника които се оказа че са водени от шофьор без пълномощно. Момчето дори проведе интересен разговор с полицая: Аз не карам този автобус. А какво правивиш буташ ли го?След логичния въпрос на униформения се оказа че шофьорът всъщност управлявал друг автобус по друга линия а сега просто замествал.

Проверката на превозни средства продължава и през следващата седмица. Екипите на автоинспекцията и КАТ ще сменят местоположенията ежедневно. Подвижната лаборатория за проверка натовареноста на товарните автомобили, осовото налягане и техническото състояние ще оперира до края на седмицата по Е-80. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини