Химикалите за посевите морят пернатия дивеч. По-малка квота при отстрела на гургулица, ще се ловува само в събота

Нова заповед намаля квотата за отсрeл на гургулица на ловец в един ловен излет. Това съобщи ловният надзирател в Ловното сдружение -Хасково Любомир Делчев. Освен това, ловът на този вид пернат дивеч ще е разрешен от следващия уикенд само в един ден-в събота, а не както досега и за двата почивни дни. Тази нова заповед обаче все още не обнародвана, така че при откриването на ловния сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас на 14-ти август, както и на 15-ти август, в неделя, ще важи старото положение при отсрела на гургулица, а именно до 10 птици. От следващата седмица обаче нормата пада на осем на ловен излет на ловец при разрешен лов само в събота.

Под шапката на Ловното сдружение -Хасково са ловните полета на дружинките от Хасково, Стамболово и Минерални бани.

Ловуването ще се извършва само след писмени разрешения, издадени от директорите на ДГС/ДЛС за държавните ловностопански райони, специалистите по лова към юридическите лица, сключили договори за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци към ДГС и от председателя на съответната ловна дружина за предоставения й ловностопански район.
Разрешителните за индивидуален лов на мигриращ и водоплаващ дивеч се издават от председателя на ловната дружина, в чиито ловностопански район ще се проведе ловът, за срок не по-дълъг от един календарен месец.

Тази година на територията на Ловно сдружение-Хасково отсрелът на пъдпъдъци ще се провали, понеже няма птици, обясни Любомир Делчев. А причината за това е човешката намеса и засиленото обработване с пестициди на посевите. Това е една от основните причини популацията на иначе характерни за района диви пернати да е силно намаляла. Заради ниската популация тази година ще бъдат въведени и новите ограничения за отстрела на гургулица, чиято численост също силно е намаляла. Този проблем не е само за Хасково, България и Европа, обработката с все по-силни химикали на селскостопанските насаждения нанася огромни вреди и се превръща в глобален проблем, коментира още Любомир Делчев.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    То
    Тодор
    3 0
    02:13, 14 авг 2021
    Ако няма по какво за стреляте , народното събрание чака ???
Последни новини