Тръгва кампания 2021 за поставяне на детски зъбни силанти

Кръгла маса събра в Перник дентални специалисти, ръководители на здравни структури от града и представители на кметства от областта. Поводът – изпълнението на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 години. Водещ на събитието беше д-р Венета Павлова.

В Перник стартира изпълнението на новия петгодишен период на програмата – сподели шефът на българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. Той получи икона на св. Николай от организаторите на събитието по повод избирането му за финансист на Световната дентална федерация. Пост, който никога досега не се е заемал от българин.

Д-р Виктория Жекова, която е ръководител на програмата направи кратка ретроспекция на целите и амбициите на този проект. Стана ясно, че миналата година заради ковид-пандемията са постигнати по-ниски резултати от очакваните.

Започва и кампанията по поставяне на силанти на децата.Перник е отличник в изпълнението на тази програма. А още от днес всички родители, които имат желание децата им да бъдат прегледани и лекувани безплатно по нея, могат да се свържат със зъболекарите.

Силантите са дентални материали, които се поставят върху дълбоките ямки и вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на първите постоянни зъби (кътниците) и образуват защитен слой. Той е необходим, за да намали риска от поява на кариес, тъй като постоянните зъби пробиват с по-ниска здравина на емайла си и са податливи към това. Те изникват около 5-6-годишна възраст, но здравината на емайла достига максималната си твърдост за 2 години.

Тъй като вдлъбнатините на тези зъби са тесни и дълбоки, натрупаната в тях зъбна плака, която може да доведе до образуване на кариес, не може да бъде премахната с четка и паста, обясняват зъболекарите.

Националната програма за профилактика на оралните заболявания е една от най-устойчивите в сферата на здравеопазването дава изключително добри резултати по отношение денталното здраве на децата. Тя се провежда като държавна политика, а  България е сред малкото страни в които има подобни инициативи.

 

Източник: http://perniknews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини