Оранжев код за опасно време, по високите части на планината ще натрупа сняг

За 14 октомври 2021 г. НИМХ издава предупреждение от втора степен - оранжев код за 11 области от Западна България. С понижението на температурите дъждът ще се примесва със сняг, и за областите София-град, София-област, Перник и Кюстендил е в сила предупреждение и за снеговалеж. Предупреждение от първа степен - жълт код за значителни валежи от дъжд е в сила в 13 области в останалата част от страната.
За област Смолян предупреждението е от втора степен - оранжев код. Синоптиците прогнозират дъждовно време с количества на валежа 35-50 mm, в отделни райони и повече. Утрото в Смолян е облачно, температурата - 4 градуса. През деня ще остане студено - температурата ще се повиши до едва 6 градуса. Ще вали, по високите части в планината дъждът ще премине в сняг и ще натрупа снежна покривка.


Днес под влияние на средиземноморски циклон ще се създаде нова валежна обстановка. Времето ще бъде облачно с повсеместни валежи от дъжд. След обяд на много места в Югозападна и Централна България количествата ще са значителни - между 35 mm и 50 mm, в отделни райони - до 65 mm. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Температурите ще са почти без дневен ход и ще са от 5°-7° в западните райони до 10°-12° на изток. Привечер в Западна България дъждът временно ще се примесва със сняг.

Над планините ще е облачно с валежи предимно от сняг. Ще се образува снежна покривка. Ще духа умерен югоизточен, по високите и открити части - силен южен вятър. След обяд в планините на Западна и Централна България количествата ще са значителни и в комбинация със силния вятър ще има условия за преспи и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3°, на 2000 метра - около минус 3°.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини