Контролен обход от НСИ на 435 адреса в Хасковска област

Две контролни изследвания по националното преброяване ще извършат служителите на Националния статистически институт в цялата страна.

В Хасковска област обходът ще започне от 18-и октомври и ще продължи до края на месеца, информира началникът на отдел „Статистически изследвания-Хасково“ В ТСБ-ЮГ и секретар на Областната преброителна комисия Светла Велева.

Целта на първата контрола е да се установи каква е точността на данните за населението и жилищата, събрани при Преброяване 2021, което вече приключи. Второто изследване е свързано с обхвата на населението за страната. То цели да събере данни за относителния дял на непреброените или тези, които са два пъти преброени лица. Събраните и обобщени данни от контролните изследвания ще дадат яснота за основните източници на грешки, които да бъдат избегнати при следващи преброявания.

В страната ще бъдат обходени 14 000 жилища и ще бъдат анкетират домакинствата, които живеят в тях. В Хасковска област около 20 статистици ще посетят 435 адреса. Извадката е направена на случаен принцип.

По предварителни данни до края на 10 октомври, когато преброяването приключи, в страната  са били преброени 5 775 хил. души, от които с хартиени карти са преброени 3 370 хил. души, а електронно- 2 405 хил. души.

До крайния срок за онлайн преброяване -30-ти септември в област Хасково интерактивния въпросник на Националния статистически институт попълниха 55 580 души, което е 24,9 % от населението на Хасковска област.

Онлайн преброените трябваше да предадат кода си на преброителя в техния район или да изпратят кода на имейл, посочен от НСИ.

Ако това не се е случило обаче няма да има глоба или проблем, успокои Светла Велева, защото в региона на Хасково статистическото звено е направило всичко възможно тези кодове да бъдат предадени по служебен път.

В момента преброителите от региона все още предават хартиените анкетни карти на контрольорите. Крайният срок за това е 22-и октомври. Първите прогнозни данни за броя на населението и жилищния фонд в областта ще излязат след 8-и ноември.

От Статистиката в Хасково отчитат като много успешна работата си в изнесения преброителен пункт, който беше един от първите, заработили в страната. През него са минали над 600 лица. Някои от тях са се преброили електронно под напътствията на експертите, а други са преброени на хартиен носител.

„Това се оказа успешна практика. Много от хората, които дойдоха в преброителния подпомагащ център в събота и неделя, когато също работихме, споделиха, че са предпочели този вариант, защото не са успели да се засекат с преброителя си заради своето работно време. Така тези хора проявиха съвест и се включиха в Преброяване 2021“, коментира Светла Велева.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ми
    Мишо
    24 0
    15:35, 14 окт 2021
    Кв. Република проверете повторно. И кв. Хисаря, колко фиктивно живеят в БР, а реално са в ТР.
  • 2
    Az
    Az
    6 -1
    16:24, 14 окт 2021
    Преброяването свърши по закон. Това задължително ли е?
    • Jo
      John
      0 0
      21:03, 14 окт 2021
      вероятно про контролират преброителите си.
  • 3
    Ха
    Хасан
    3 -5
    17:23, 14 окт 2021
    Боклуци
    • Нс
      Нси
      2 0
      15:33, 16 окт 2021
      Боклук на баклук, боклук вика ли бе боклук такъв?
  • 4
    Си
    Сиганин
    3 -2
    17:30, 14 окт 2021
    Те уж броят пишат но половината са в чужбина, пишат по егн без да са видяли човека само отчитат дейност
  • 5
    Аз
    Аз
    1 0
    17:01, 15 окт 2021
    Никой не мина да ни преброи,абсолютно безотговорно.Сега да си глобяват преброителите.
Последни новини