Все още се търсят милионите от „златния гьол“, НАП прибира всеки ден кеша на “Пи Еф Си“

Милионите от дезинфекционния участък на ГКПП Капитан Андреево, по-известен като „златния гьол“ са все още в неизвестност.

Експертите се опитват да установят къде са потънали те и да намерят доказателства за злоупотреби в продължаващата от юни ревизия на софийското “Пи Еф Си“ ЕООД, което обслужва този сектор на границата ни с Турция на „Капитан Андреево“, както и на другите два гранично-пропускателни пункта при Лесово и Малко Търново. По закон срокът на подобен тип ревизии е 3 плюс един месеца.

В същото време продължава да е факт запорът на финансовите авоари на дружеството, а НАП прибира всеки ден касовите наличности, които се генерират от дейността по дезинфекцията на трите пункта, потвърдиха източници на Haskovo.net от Националната агенция по приходите.

Скандалът около „златния гьол“ и изтичането на милиони левове от държавната хазна гръмна за пореден път в началото на юни тази година, когато на плаца на ГКПП Капитан Андреево пристигна лично новоназначеният по това време от Служебното правителство на Стефан Янев и под министерското направление на Асен Василев шеф на НАП- Румен Спецов.

Тогава той обяви, че при съвместна акция с ДАНС е засечено, че има касови апарати на фирмата “Пи Еф Си“ ЕООД, извършваща дезинфекцията на превозните средства на граничните пунктове, които не са вързани към НАП, а също и липсващи 32 милиона лева на каса.

Веднага съдружникът и управител на софийската фирма Борислав Карев се оправда за несвързаните касови апарати към НАП със забавяне по техническото изпълнение от страна на фирмата, с която имали сключен договор за поддръжка на фискалните системите. А за липсващите касовите наличности посочи, че фирмата ги държи в частен трезор заради недоверието си към банките, като обеща, че те ще бъдат представени в НАП в най-скоро време.

В резултат на разкритията данъчните съставиха 10 акта за административни нарушения на “Пи Еф Си“. И от 22 юни започнаха да прибират всекидневния генериран кеш от дезинфекцията, която извършва фирмата.

След разкритията, касовите апарати бяха навързани с НАП, но и до днес от голямата сума в брой, за която фирмата твърдеше, че е в наличност, физически няма ни вест, ни кост. Тя остават само на хартия.

„Златният гьол“ беше тема и в работа на временната парламентарна комисията по ревизия на бившето управление, която беше създадена в предходния парламент и оглавена от Мая Манолова.

Пред комисията бяха изнесени твърдения, че дружеството, на което е възложена дезинфекция на автомобилите и камионите, влизащи от Турция в България, е регистрирано 25 дни преди да подпише договора за тази дейност през 2013 г.

Според Антикорупционния фонд, договорът, с който фирмата “Пи Еф Си“ работи в разрез със закона, тъй като става въпрос за събиране на държавни такси, каквито може да налага само държавна институция. Така че предоставянето на дейността по санитарния контрол по границата с Турция на частна фирма не е според правилата.

Но ако проследим хронологията десетина години назад, ще се окаже, че както често се случва у нас, този филм май вече сме го гледали.

През 2014 година “Пи Еф Си“ рестартира работата си на “златният гьол“, след като година по-рано дейността й по санитарната част на границата с Турция беше пак спряна именно заради скандала около факта, че частна фирма събира с печалба държавна такса, а също- че има нередности в конкурса по избор на изпълнител на дезинфекцията. Тогава темата повдигна Румен Петков, по онова време от БСП, който коментира пророчески: „Златният гьол, ще излезе още по-златен“.

Завъртя се и казусът с регистрацията на фирмата в последния момент преди конкурса през 2013 г. Заради скандала, който се завихри в управлението на служебния кабинет на Марин Райков, си тръгна Йордан Войнов-тогавашният шеф на Българската агенция по храните, за чийто идеолог е сочен Мирослав Найденов, който пък беше министър на земеделието в първия кабинет Борисов, управлявал страната във времето от юли 2009 до март 2013 година.

„Златният гьол“ беше рефрешнат през 2014 година с официална причина- пламналите огнища на шап в съседна Турция, а фирмата която го пое отново остана същата- “Пи Еф Си“. А това не бе първото прекратяване на договора й за дезинфекция на „Капитан Андреево“. В началото на 2009 г. заради много сигнали за злоупотреби по събиране на таксите, работата й беше преустановена. Дезинфекцията беше подновена отново на ГКПП-то, когато пламна епидемията от шап в южната ни съседка Турция през 2011 година. Тогава „златния гьол“ отново заработи, като до началото на март 2013 г., когато отново беше обявен конкурс за наемане на фирма за дейността, за пръскането от Агенцията по храните бяха наети нещатни експерти на граждански договор. Тази практика беше преустановена обаче, след като Инспекцията по труда обяви това за нарушение.


 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

  • 1
    Жу
    Журналисти
    22 -6
    15:37, 2 ное 2021
    Изпълняваме поръчки всякакви. Само ни ги дайте.
    • Който ги намери са негови
      ....
      Ако откраднеш от крадци не е кражба :))
    • Се
      Селякът СтанкоФ
      7 -1
      09:59, 3 ное 2021
      Никой ли не разбра, че ключовото лице е "Малката корупция- доктор Станков", а големите пари са в Тулупа, но кога прокуратурата, ще се сезира? Никога докато Гешев я управлява и замита следите от явната кражба на народна пара.
  • 2
    Об
    обаче
    45 -6
    15:39, 2 ное 2021
    Слуховете в Свиленград говорят, че след нова година договорът на фирмата ще бъде подновен ...
    Само ни хвърлят прах в очите.Обаче там има и един паркинг.Паркингът също е рекет.Не може камиона да мине от другаде освен от паркинга. В момента паркингът ще се разширява. Никой не им пречи на тези хора да си правят каквото са си решили. Г-н Спецов има много поздрави. Нищо не е спряно.Освен това ако трябва да си кажем всичко както си : Герб са си назначили навсякъде по веригата само техни хора.Всички пари се прибират от Герб.Камионите с наркотиците си минават и си заминават.Хващаме само който трябва да хванем ....това е хора.
    • Са
      Само че
      27 0
      17:02, 2 ное 2021
      немогат да се договорят. Милиони трудно се делят.
    • !!
      !!!
      10 -15
      17:14, 2 ное 2021
      Бягайте при Рашков да свидетелсте! По вероятното... Виж коментара
    • Ку
      Куртов - Удобния
      5 0
      10:07, 3 ное 2021
      Те за това за шеф на БОП-Хасково, преди време беше назначено районното инспекторче Наско Куртов, за да замита престъпленията на ШАЙКАТА.Тулупа често посещаваше заведението му в Любимец, за доуточняване на трафиците и отчисленията на кеша.Преди 2-3 дена Насето беше отстранено точно заради тези корупционни схеми, но къде е прокуратурата за отношение ? Няма такава структура.Тя пази само богопомазаните крадци.
  • 3
    Че
    Черни пари за бели нощи
    18 0
    17:10, 2 ное 2021
    Нали Генка Шекерова ги съди тиквите от БАБХ, защо го крият тоя златен договор?
  • 4
    Хи
    Химена
    23 -4
    17:18, 2 ное 2021
    Ами тук са бе , къде ги търсите ? Казвам се Бойко Методиев Борисов , милионите са тук , във външния кенеф на село Банкя .
  • 5
    Ст
    Станчо Тъ
    25 -3
    17:21, 2 ное 2021
    Герб е навсякъде, плачат реват кълнят ,Но прибират милиони от далаверите, санирането бе като опаковане с некачествен материял,ХВЪРЛЯТ ПРАХ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ .
  • 6
    Ва
    Василев
    15 0
    19:31, 2 ное 2021
    Защо всички подскачат като ужилени щом чуят,че държавата следва да събира парите,а не частна фирма? Изводите са за обикновения човек.
  • 7
    Ив
    Иван
    15 -1
    19:44, 2 ное 2021
    Тези казина не са случайно създадени! Много лесно се перат мръсните пари..
  • 8
    45
    456
    13 0
    19:52, 2 ное 2021
    Да затворят казината.
  • 9
    Хе
    Хехе
    2 -6
    22:48, 2 ное 2021
    Тук само се коментира.Няма имена,няма факти- типич... Виж коментара
    • Ах
      ахъахъ
      5 0
      06:59, 3 ное 2021
      Това пък да не ти е Данс или полицията та да има имена и факти.На такива места рабира се само се коментира.
  • 10
    Ба
    Баба
    4 0
    05:19, 3 ное 2021
    Пушилки за наивници
  • 11
    Км
    Кмета
    2 0
    15:03, 3 ное 2021
    Боко не ги яде сам тези милиони затова няма задържани,веригата е дълга и накрая може да подхвърлят някой кокошкар за стръв.
Последни новини