Забавяне в карантинирането заради ръста на болните и грешни телефони в изследванията

За забавяне в карнитинирането сигнализираха читатели на Haskovo.net, доказани, че са с ковид с PCR тест. Според част от споделените ситуации, карантинирани получават заповедите си буквално в края на ограничението. Това води до доста административни проблеми, както и до неудобство пред работодателя, както за болния, така и за пряко контактините му лица, които според разпорежданията на здравното министерство също трябва да бъдат поставени под карантина. А на това основание личните лекари издават и съответния болничен.

От РЗИ-Хасково обясниха, че забавянето се дължи на високия брой позитивни в последните дни и сериозния обем от дейности, които трябва да се проведат по епидемиологичните проучвания за контактните, като всичко това трябва да се въведе в системата и да се изпише като заповед. По последни данни в региона на Хасково само за последното денонощие новозаразените с короновариус са 181 души.

Заместник-директорът на РЗИ д-р Станимира Тананова посочи и още един сериозен проблем, на който се натъкват с колегите й и който допълнително утежнява обстоятелствата покрай карантинирането. Напоследък зачестяват случаите на недобросъвестни граждани, които посочват грешен мобилен номер или изобщо отказват да дадат телефонния си номер при попълване на документацията за отчитане на тестовете. Това води до дълга процедура, в която тези хора са издирвани по адрес през МВР и едва тогава биват карантинирани.

В този случай вероятно е резонно  да се помисли за законодателна промяна и санкции към недобросъвестните. Тъй като при подаване на грешна информация има последствия и при ваденето на зелен сертификат. Тогава негативната тенденция отново се завърта и хората предявяват претенции, включително и към РЗИ.

От институцията призовават и акредитираните за тестване на лаборатории да следят прецизно за точното събиране на данните при тестването

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Гр
    Грипозни терзания
    13 -19
    13:46, 3 ное 2021
    Карантинирания и локдауни, са панацея в главите на... Виж коментара
  • 2
    ¹§
    ¹§
    17 -12
    13:59, 3 ное 2021
    В цялата тази каша със заразени и измиращи хора Мунчо ще провежда избори.
  • 3
    АС
    а сега де
    6 -1
    16:37, 3 ное 2021
    Аз си правих тест.Никой не ми иска телефон.Как ще ме търсят после не знам.Лабораториите които дават данните попълват ли всичко.
Последни новини