22 екипажа заявиха участие в първото издание на рали спринт „Пампорово“ 2021

Рали спринт „Пампорово“ дебютира в календара на Българския рали спринт шампионат с нови и непознати трасета за екипажите, които ще вземат участие в него.
Етап Смолянски езера
Трасето, използвано за етапа, има богата автомобилна история – то многократно е карано през 70-те и 80-те години в рали Хеброс, както и като планинско Смолян. Пътят между гр. Смолян и с. Стойките е широк от край до край и със сравнително нов асфалт. Първата част на етапа, чиято дължина е около 7.00 км и която е на изкачване, може условно също да се раздели на две (еднакви по дължина) части – по-технична и бавна първа и по-бърза втора част, която стига до Превала, от който започва почти 3.80-километровото спускане към финала, което също така има както по-технични, така и по-бързи участъци. Организаторите са предвидили два естествени шикана, вторият от които е обединен с изкуствен за допълнителна безопасност.
Етап Пампорово
Пътят над с. Левочево предлага изключително множество от най-разнообразни завои по тесен път с нов асфалт, лъкатушещи покрай множеството от вилните селища и хотелите на курорта Пампорово. След първите малко над 7 км етапът се включва в пътя Пампорово-Смолян, който е доста по-широк и бърз и е само на спускане. До финала се наброяват един изкуствен и два естествени шикана, вторият от които е разположен на паркинг непосредствено преди финала и ще представлява атракция не само за състезателите, а и за публиката, която може да наблюдава дори и от хотелите, които се намират в непосредствена близост до пътя.

22 екипажа заявиха участие в първото издание на рали спринт „Пампорово“ 2021 – последен кръг от националното рали спринт първенство.
С номер 1 ще стартират шампионите от миналия сезон Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Skoda Fabia Rally2 evo), които са сочени и за основни фаворити за победата. За дебюта на рали спринт „Пампорово“ те ще имат сериозна конкуренция в лицето на Антон Титов и Динко Георгиев (Skoda Fabia R5), които вече натрупаха ценен опит и стават все по-бързи с новата за тях машина.
Един от най-бързите екипажи при автомобилите с един двигателен мост Динко Георгиев и Живко Иванов (Citroen C2 R2) са записани със стартов номер 3. След трудностите в предишния кръг в Дряново, сега Иванов и Желев ще търсят добро класиране по техничните скоростни отсечки край Смолян.
Интересна битка се очертава при автомобилите от бившата група N – екипажите на Борис Григоров / Виктор Миленков (Mitsubishi Lancer Evo IX), Костадин Щерев / Николай Арабаджиев (Subaru Impreza) се надяват, че ще могат да притеснят лидерите с автомобили R5. Те са със състезателни номера 4 и 5.
След силното предстяване в почти домашния спринт в Дряново, Христо и Манол Парашкевови (Subaru Impreza) ще се опитат отново да се качат на подиума в Пампорово, а и да затвърдят добрите си позиции в клас HC2.
Силна ще е и конкуренцията в клас RC4, където освен Динко Иванов и Живко Желев, заявки са подали трикратната европейска шампионка Екатерина Стратиева с навигатор Георги Аврамов (Peugeot 208 R2) и Николай Мишев (Peugeot 208 Rally4), който за старта през уикенда ще разчита на нов навигатор – Ангел Башкехайов.
Интересна ще е битката за победата в клас RC3/N, където Емил Денев и Георги Кузев си размениха по една победа през сезона. Този път битката между двамата ще бъде на непозната територия по родопските трасета. Към двамата лидери в класа ще се присъдинят Александър Димитров и Александър Спиров, които трябва да дебютират с новата за тях Ford Fiesta.
Най-много автомобили са заявени в клас RC5 – 4. Интересна ще е битката между Красимир Каменов / Виктор Туджаров (Citroen Saxo) и Петър Йорданов / Любка Йорданова (Hyundai i20 Coupe). В карето се включват и Емил Петров / Пламен Танев (Peugeot 106 Rallye), както и дебютантите Данаил Русев / Иван Данков (Hyundai i20 Coupe).
В клас HC 3 заявки са подали три екипажа – Добрин Борисов / Пламен Иванов (Renault Clio Maxi), Иван Иванов / Румен Иванов (Honda Civic) и Валери Димитров / Георги Ставров (Audi A3).
Два екипажа ще се състезават в клас HC4 – Пламен Георгиев / Богомил Петров (Fiat Punto) и Янислав Малинов / Теодор Иванов (Fiat Palio).
Рали спринт „Пампорово“ 2021 ще стартира в събота с церемониален старт в 17:30 ч. пред хотел „Перелик“. Същинското състезание започва на следващия ден с първия специален етап „Смолянски езера“ в 9:30 часа. Награждаването на призьорите в рали спринт „Пампорово“ ще бъде в 15:30 часа пред хотел "Перелик".

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини