Колко паралелки в Димитровград ще имат възможност да се завърнат присъствено в училище?

След заповедта на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, се дава възможност на учениците от 1-ви до 4-ти клас да се завърнат присъствено в училище при високи нива на заболеваемост срещу тестване на децата с тестове за коронавирус. Нужното изискване за завръщане към присъствена форма на обучение на една паралелка е поне на 50% от децата, родителите да са дали съгласие да бъдат тествани с щадящи антигенни тестове.

Към този момент 15 са паралелките в димитровградските училища, които са достигнали минималния процент. В ОУ "Алеко Константинов" има 3 паралелки, в които е достигнат 50 % съгласие, това са 1Г, 2Б и 3В класове. В ОУ "Пенчо Славейков" има 7 паралелки с нужния брой съгласия и те са: 1А, 1В, 1Д, 2В, 3А, 4В и 4Г. В СОУ "Любен Каравелов" са 5 паралелките и те са всички 1-ви класове, както и 3Б и 3В. В димитровградското ОУ "Васил Левски" няма нито една паралелка, която може да се завърне присъствено в час, чрез тестване на децата с антигенни тестове, тъй като в училището има подадена само една декларация за съгласие от родител.

Данните към момента все още не са окончателни, дори в днешния ден има родители, които подават декларации за съгласие и такива, които оттеглят своите. От училищата уведомяват, че родителите могат да подават декларации за съгласие, като за да се върне детето ще минат поне 2 дни за да влезе в час отново, ако паралелката е сформирана за присъствено обучение. Всички деца, чиито родители не са изявили съгласие за тестване на децата, остават да се обучават в електронна среда. Родители изпадат в конфликтни ситуации, поради различните мнения, които имат по темета, защото заради тези, които са против децата им да бъдат подложени на тест, застават родителите, които желаят децата им да се завърнат в присъствена форма на обучение, защото смятат, че това е най-полезно за тях. Но поради масовите откази в голяма част от паралелките не се достигат 50 % съгласие и малките деца остават онлайн от домовете си, както и родителите им, които не могат да ходят на работа, за да се грижат за децата си.

След разговори с директори на училища в Димитровград, завръщането на децата присъствено за сформираните паралелки, най-реалистично звучи да се случи към 16 ноември, идния вторник.  Организацията, която трябва да се направи е доста сериозна, като да се осигури изхранване, превоз на децата от населените места извън Димитровград, както и куп други дейности, свързани с обезпечаването на сигурна учебна среда. Днес се очакват да пристигнат тестовете за децата в РУО - Хасково, откъдето да се разпределят по училищата в областта, като за сега явно директорите на училищата ще трябва да ходят до областният град, за да си вземат сами тестовете, отредени за управляваното от тях учебно заведение.

Според новите насоки, присъственият учебен процес ще изисква изследване на учениците с щадящи бързи антигенни тестове за COVID-19, докато 14-дневната обща заболяемост падне под 250 на 100 000 души, като към момента в Димитровград тя е над 700 души на 100 000 население.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ти
    Тити
    11 -9
    14:49, 9 ное 2021
    Все ще има залумпени родители, които си мислят, че с тестовете на децата ще им крадат ДНК-то за да го предоставят на извън земните, които ще им направят клонинги и ще отвлекат нашите деца, като ги заменят с клонингите, защото тяхната раса вече не може да се възпроизвежда.
    • 6
      6
      8 -8
      15:01, 9 ное 2021
      Боклук.
    • Dd
      dd
      3 -1
      19:25, 9 ное 2021
      Тити,ти си много глупав.Тези технологии наистина съществуват,официално беше събирано ДНК дори в Русия.
      Не знам дали точно с тези тестове се събира ДНК ,но ти нарочно изпускаш,какво се прави.
      Затварят,отварят,пискат,непускат,пасорти глупости.Къде са болните пич?От какво са болни?Защо спират кораби по пристанищата и защо не дават на шофъори да пътуват?
      Като фон дер Лайен ти спре тока да те видя как ще се правиш на умник.
      Прочети,какво се пише в австрийските медии от няколко седмици.
      Понеже нямало да има ток,вода и бензин СЪС СЕДМИЦИ,трябвало хората да се подговят леко.Даже им казват да си купят и шах,че ще е скучно без комуникации.Смях!
    • Ти
      Тити
      2 -3
      09:28, 10 ное 2021
      DD, живей си в теорията на конспирацията, то целия свят се чуди как тебе да прецака, да те чипира и да ти вземе ДНК-то. Мога само да те съжалявам за опитите ти да разсъждаваш.
    • Шш
      шш
      1 0
      08:18, 11 ное 2021
      Става въпрос за свободата на човека а не за днк и конспирации. Днеска са тестове, а утре?
    • Ти
      Тити
      0 -1
      12:02, 11 ное 2021
      За каква свобода говориш бе човек, това е равносилно на това да не слагаш колан в колата за да си свободен, да не спазваш ограниченията по пътищата за да си свободен, да си вземаш стоки от магазина без да плащаш, защото ти имаш права. Не ми говори глупости, това са правила за опазване на общественото здраве, аз имам право според хартата на човека, да не бъда заразяван! Подсъдимо е разнасянето на заразни болести, ама никой не те вкарва в затвора, ако си вирусоносител!
  • 2
    Бе
    Без помощи!
    3 -2
    20:15, 9 ное 2021
    Значи да се редят за помощи могат, но да дадат заявление не. Щото от него няма да вземат пари ;-) ако им кажеш че ще има кяр първи ще го дадат! Дори не са дали заявление за отказ!!!
  • 3
    Х
    х
    1 0
    08:15, 11 ное 2021
    Като кучета са. Не им ли хвърлиш храна - няма обич.
  • 4
    К
    к
    1 0
    08:17, 12 ное 2021
    Безбожници са тези които ни карат да се ваксинираме. Ние сме българи бе хора. Вярваме в Бог! Ще отминат времената и ще се срамуват тези ваксиниращи сатанисти.
Последни новини