42 милиона сделки в интернет следи НАП

Близо 42 милиона пратки, реализирани чрез търговски сделки в интернет, следи Национална агенция за приходите, съобщават от офиса й в Хасково. Сумата от наложените платежи надвишава 3,6 млрд. лв. Това показват данните за лицата, извършващи онлайн продажби, които НАП получава от пощенските оператори и куриерските фирми.

11 милиона от пратките са на физически лица, като повече от 34 хиляди от тях са декларирали доходите си от продажби в интернет за миналата 2020 година.

Получените суми от наложен платеж, подадени от куриерските фирми, се отразяват в предварително попълнените данъчни декларации, които физическите лица могат да ползват в сайта на Агенцията чрез персонален идентификационен код (ПИК) при декларирането на доходите си, придобити през годината.

От офиса в Хасково напомнят, че при продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми.

Когато обаче се извършва търговска дейност в интернет с цел печалба, независимо, че не са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон, физическите лица са длъжни да декларират доходите си от тези сделки в Приложение № 2 към годишната данъчна декларация по чл.50 от Закона за данъците върху доходите на физически лица. В случаите, в които лице получава доходи от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин, свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение № 3. При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, които не са свързани с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение № 5. В зависимост от това каква дейност осъществяват търговците и в кое приложение е вписана тя, сделките в интернет, които са с цел печалба, се облагат с данък от 10% или 15%, обясняват от НАП.

Повече информация за това кои доходи от търговия в интернет се облагат може да научите от видеото в канала на НАП в YouTube и в сайта на приходната агенция. В помощ на своите клиенти Агенцията стартира и информационна кампания, насочена както към онлайн търговците, така и към потребителите. Целта й е да разясни в кои случаи сделките в интернет подлежат на облагане, да насърчи доброволното деклариране на приходи от тях и пазаруването от надеждни лица. Чрез страниците на приходната агенция във Фейсбук „Влез в час с данъците“ и „Вземи си касовата бележка“ ще бъдат разяснявани правата и задълженията на продаващите в интернет и техните клиенти, както и възможностите да подадат сигнал, ако попаднат на некоректен търговец.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ро
    Роко
    5 -2
    14:06, 11 ное 2021
    Керванът си върви никой никого на търси
  • 2
    Ид
    Идея
    5 -2
    15:42, 11 ное 2021
    НАП, започнете да проверявате и “безработните” с гаражи под наем в целия град. Такива, които един лев не внасят в хазната, а печелят въпреки нея!
    • Ка
      Каквото и да проверяват
      2 0
      16:37, 11 ное 2021
      Каквото и да съберат като имат един презерватив на върха на държавата и парите ИЗЧЕЗВАТ.
Последни новини