Св. Екатерина покровителства майчинството и закриля децата от болести

    Денят на Св. Великомъченица Екатерина отбелязват днес православните християни. Светицата е покровителка на майчинството и плодовитостта, и пази от болести децата.

    Параклисът в болницата в Димитровград-“Св. Екатерина“ има храмов празник днес. За да се поклонят пред иконата на Св. Екатерина дойдоха миряни от града.

    Празничната литургия в храма отслужи архиерейският наместник на Хасковска духовна околия отец Георги Тодев.

    За поклонниците е сготвен постен фасул, тъй като се намираме в началото на Коледните пости-най-дългите през годината.

    Великомъченица Екатерина е била една от най-образованите жени за времето си.

    Дъщеря на Конт, управител на Александрия по времето на император Максимиан. Тя заявява на родителите си, че ще стъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Синовете на много богати родове поискали ръката й, но тя все не одобрявала кандидатите.

    Майката на Екатерина, която тайно изповядвала християнството, я изпраща при отшелник, който я посвещава във вярата.

    Преданието разказва, как Екатерина се е срещнала с тогавашния император Максимиан, когото опитала да убеди, че трябва да спре преследването на християните. Вместо да я върнат към езичеството обаче, изпратените от император мъдреци, Катерина успяла да привлече към християнската вяра. За нея спечелила дори и съпругата на императора. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират по този начин и я обезглавяват през 305 година.

    В преданието се разказва как ангели отнасят тялото й в планината Синай, където през VI век византийският император Юстиниан основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.

    Главен символ на света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като "колелото на Екатерина".

    В традиционната българска народна култура денят на Св. Екатерина се почита най-вече в Южна България. Майките с малки деца става рано, омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве сред съседите, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива да гони Баба Шарка.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини