В Хасково вече действа Областен съвет за превенция на домашното насилие

Изображение 1 от 6

    В Хасково заработи Областен съвет за превенция на домашното насилие. Той е създаден като част от Координационния механизъм за подкрепа и помощ на жертвите на домашно насилие в региона. Днес с участието на всички институции, които работят по темата за домашното насилие, беше проведено първото му пилотно заседание. Той ще заседава на всеки 6 месеца, но при необходимост и кризисни ситуация ще може да бъде свикван и в по-кратък период от всеки един от участниците в него.

    Хасковска област е третата в страната, след Разград и Перник, която вече е изградила такъв механизъм.

    Това на практика е една от важните стъпки, както за превенцията, така и за защитата на пострадали от домашно насилие от гледна точка на взаимовръзката и комуникацията между институциите.

    Координационният механизъм за подкрепа и помощ на жертвите на домашно насилие в региона е подкрепен от 25 институции- съд, прокуратура, полиция, неправителствени организации, сдружения, Хасковската адвокатска колегия, училища и общини, социалните служби по места.

    Той е резултата на едногодишната работа на Фондация „Х и Д Джендър перспективи“ по проекта им, с подкрепата на Фонд Активни граждани, с финансиране от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Фенансовия механизъм на ЕИП.

    В подготовката е участвала Областна администрация Хасково, а през последните месеци заместник-областият управител Виолета Желева е оказала и активно съдействие за реализирането му, посочи управителят на Фондация „Х и Д Джендър Перспективи“ и „Български център за джендър изследвания"-клон Хасково Петя Петкова.

    В рамките на проекта са проведени и обучения в седем от общинските центрове в областта с цел да се повиши осведомеността на населението и да се повдигне отново темата за домашното насилие като водеща и важна в риска за здравето и живота на хората.

    Като една от добрите развръзки и показателна случка за ползотворната работа при добра свързаност на институциите, на срещата днес беше даде пример с жена, потърсила в офиса на Фондация „Х и Д Джендър Перспективи“ помощ от насилника вкъщи. Та пристигнала буквално по нощница и халат и домашни чехли-така, както е успяла да се избяга от дома си. А всичките й лични документи били прибрани от съпруга й. Заради това се оказало, че тя няма как да бъде настанена в кризисния център за жертви от домашно насилие, който се намира в Димитровград. С намеса на институциите-община, полиция и професионализма на екипа на фондация казусът е бил разрешен възможно най-бързо и жената е получила закрила в Центъра.

    В страната предстои изграждането на Национален механизъм за подкрепа и помощ на жертвите на домашно насилие в региона. Предстоят и промени в законодателството, свързано с тази тема.

    Относно кризисните центрове, според европейските стандарти, на 10 хил. души население трябва да има осигурено едно кризисно място в такъв център. В Хасковска област е еидн от най-големите Кризисни центърове за настаняване и подпомагане на жени жертви на домашно насилие и техните деца в страната. Той се намира в Димитровград и капацитетът му е 10 души.

    По данни от различни проучвани, всяка трета жена в България е или е била жертва на домашно насилие. За Хасковска област това означава над 38 хил. жени. На фона на тази стряскаща статистика обаче едва около 300 жени търсят помощ от институциите от насилниците си и се осмеляват да споделят за проблемите си с професионалистите, сочат поручванията на Фондация „Х и Д Джендър Перспективи“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (23)

    • 1
      Да
      Да бе
      34 -3
      13:06, 14 яну 2022
      Действа през крив макарон
      • Ко
        Кожухарова
        16 -3
        19:00, 14 яну 2022
        Става дума за много пари,нищо не е така . Дамите са нечистоплътни.
      • Тия са перверзни като пловдивския владика николай сребролюбец
      • Ай
        Айшето
        8 0
        21:54, 14 яну 2022
        Загорих мусаката разлях ракията и Хасан ма спука от ла.бу.т в гл.ав.ътъ
    • 2
      Съ
      Съпруг
      30 -6
      13:19, 14 яну 2022
      При комунизма нямаше такива кризисни щабове за домашно насилие,и всичко си вървеше така както си трябва,явно тука има дадена оперативна линия за усвояване на парички от ЕС.
      А ,като не се разбират младите или старите,да се развеждат,като се разведат няма семейство,няма домашно насилие,има си грабеж,има си нападение на физическо лице, съответно правораздавателни органи,адвокати,разходи по дела.
      Пак е до пари явно работата.
      • Димитровградската Областна Патка да се заеме и да го построи ,.. Явно е че има много незадоволени в Хасково
    • 3
      Хю
      Хюстън
      32 -7
      13:47, 14 яну 2022
      Петя Петкова да каже колко пари откраднаха нейните фондацийки и влезнаха в нейния джоб вместо да отидат за това което са отпуснати от ЕС!!!
      • 12
        123
        3 -8
        06:27, 15 яну 2022
        Ами кажете вие. Явно много знаете. ... да лаете. К... Виж коментара
      • До
        До Хюстън
        1 -5
        12:18, 15 яну 2022
        Може, краде, а за теб си остават само тъпите ти ко... Виж коментара
    • 4
      Ис
      Истината
      31 -2
      14:07, 14 яну 2022
      Темата е сериозна, две мнения няма. Въпроса е, че няма никакъв смисъл от този областен съвет, поредната безсмислена проформа дейност. Погледнете на сайта на областна администрация колко областни съвет и и комисии има и колко от тях функционират. Непрекъснато се създават комисии и съвети или за усвояване на средства или както е в случая за отчитане на дейност. Пак казвам - сериозен въпрос, чието разрешаване може да се реши единствено със законодателни промени и строго прилагане на закона, но не и чрез ала бала фиктивни съвети.
    • 5
      Де
      Деско
      18 -2
      14:07, 14 яну 2022
      Пълни глупсоти. Толкова хора взимат пари за това. Я аз си ям бой от жената всеки ден. И ме тормози да чистя и **** да правя с нея.
    • 6
      Въ
      Въпрос
      28 -3
      14:23, 14 яну 2022
      Защо са все още двама зам. областните управители, след като има постановление на Министерски съвет, че от 1 януари 2022 г. в област Хасково трябва да има един заместник областен.
      • Фи
        Фифа 2019
        23 -1
        15:57, 14 яну 2022
        Чудесен въпрос. Ако имаше журналисти в Хасково а не сийрджии, щяха още днес да задат въпроса на Катя Панева. Плащат и пишат каквото има кажат. Това са фактите.
    • 7
      Со
      Соросоидна сорос
      13 -6
      15:51, 14 яну 2022
      Така ще е занапред в държавата ,соросоидната и джендъридеологията ще се прилага и налага като евро ценности !
      В момента ни управлява Иво Прокопиев и започват назначенията на неговите хора от първия кабинет на Борисов 1.
      Чрез прикрит хаус се управлява държавата и народа най-добре.
      В тази статия явно се вижда каква е медията хасково нет.
    • 8
      Ев
      Евреин
      14 -2
      18:07, 14 яну 2022
      Тя Полицията ни не действа,чакайте Областния съвет да спаси дете или жена!!! Целта Ви е някой от някъде да пипне паричките а бития си е бит,е...я- е....н!!!
    • 9
      Гр
      Гражданин
      12 -1
      18:22, 14 яну 2022
      Защо мацката с червената коса си е поставила маската само на устата ?
      • Ам
        Ама ха
        7 0
        19:46, 14 яну 2022
        Правилно, сороспиите трябва с шлем да ходят, може и с шнорхел.
      • :)
        :)
        4 -4
        21:20, 14 яну 2022
        Мацката е н1 и може да си ходи и без маска, има какво да покаже !
    • 10
      Съ
      Съставния
      9 0
      19:29, 14 яну 2022
      Защо целия състав е от жени , така няма да има безпристрастност...... всичко мъже под ножааа :D
    • 11
      Ве
      Велика българия
      4 -1
      19:53, 14 яну 2022
      Потънах ме вече
      Нека само градем народа да се спасява
    • 12
      Ww
      www
      2 0
      20:56, 14 яну 2022
      Ха ха ха... в синергия с.... с това ще си останете! Мразя всеки насилник - овластен или домашен!!! И не забравяйте - ние сме БЪЛГАРИ не македонци!
    • 13
      Ха
      хасковлия
      0 0
      12:26, 15 яну 2022
      И кво ши са съветват? Аз за един приятел питам....
    • 14
      Ил
      Илиян Педев
      0 0
      19:01, 15 яну 2022
      Всички дами, жертви на домашно насилие, могат да дойдат, доброволно да ги вържа и да ги карам да пръскат с часове, накрая все ще им хареса, дотолкова че сами да искат да ми дадът пари. Обещавам! Аз съм частен, не е за да взема от ЕС. Въже имам, Дюрекс също. Ама стига реклама де. Хахаж
    Последни новини