Силата за налагане на местното производство от близките погранични региони е в емоционалния им заряд

    Ролята на местните продукти в развитието на конкретния регион, в случая на районите по границата на България, Гърция и Турция и как работата в една посока е възможно да раздвижи сектора на селското стопанство. По тази тема публична лекция в Регионалния център на УНСС в Хасково представи доц. Димитриус Петропулос от Университета в Пелопонес, Гърция. Той е възпитаник на ВИИ „Карл Маркс“ в София, специалност „Икономика и управление на селскостопанското производство“. А впоследствие защитава докторска степен по икономика от Университета за национална и международна икономика в София.

    С присъствието му в Хасково Регионалният център за дистанционно обучение доразвива идеите си за обучение на студентите си чрез дискусионни теми. Освен на живо, съобразно противоепидемичните мерки, в лекцията се включиха студенти и преподаватели и онлайн.

    „Местното развитие се получава чрез сътрудничество. Всеки район има и положителни и отрицателни места, слаби и силни точки. За да се показват положителните обаче трябва да мислим не ограничено, а извън рамките“, коментира по темата доц.Петропулос. В този контекст той отбеляза, че местните продукти имат недостатъци, но и предимства. Сред недостатъците са, че не могат да навлязат и да бъдат наложени на пазара толкова лесно, както тези, произвеждани от големите фирми, които са еднакви за цялата държава или по веригите в света. Но пък предимството на локалното производство е в емоционалния заряд и обвързването на всеки конкретен продукт с културата, историята, традициите на дадения регион. Така че има конкретни хора, които търсят такива продукти. "Те не търсят просто един килограм сирене, а търсят сиренето, което ги свързва конкретно с емоциите, които изпитват, получавайки го. В този смисъл тези потребители са готови да платят повече, за да получат точно този продукт“, посочи още експертът от Гърция.

    Тези предимства на локалните производства  могат да бъдат използвани с цел да се популяризира местното производство и това може да се случи чрез сътрудничеството на учебните заведения и местния бизнес в съседните региони. „От това ще спечелят производителите от тези региони, а това ще доведе и до добавена стойност в икономиката на пограничните региони в дългосрочно бъдеще", смята още доц.Димитриус Петропулос по темата за възможното разработване на общ проект за развитие на местна марка в региона на Източни Родопи между България и Гърция.

    Публичната лекция беше по идея на Регионалния център на УНСС, а организацията в онлайн среда бе дело на студентите от магистърската програма „Комуникационен мениджмънт“ на УНСС в Хасково.

    Организиране на публичното събитие се превърна и в част от обучението им по „Ивент мениджмънт“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини