122 години от смъртта на Капитан Петко войвода отбелязаха в Хасково

Изображение 1 от 3

    На днешния ден се навършват 122 години от смъртта на освободителя на Тракия Капитан Петко войвода. Датата беше отбелязана с поднасянето на цветя и венци от представителите на местната власт, на партийните формации в Хасково и от наследниците на тракийци, членове на Независимото тракийско дружество „Доган Хисар“.

    Дошлите да почетат паметта на Капитана, посветил живота си на свободата, склониха глави пред подвига му на паметника, посветен на него. По всеобщо признание паметникът на Капитан Петко войвода в Хасково е най-величественият и красив сред повече от 25 монумента, издигнати в негова почит по света.

    Председателят на Тракийското дружество в Хасково „Георги Сапунаров“ Кирил Сарджев припомни за живота и делото на героя, който умира на 7-ми февруари 1900 година във Варна.

    „Капитан Петков войвода е имал цел и мисия и те са свързани със свободата и правдата на народа. Още ли имате в гърдите си лоени сърца?“, би ни попитал днес, ако беше наш съвременник, отбеляза Сарджев.

    Капитан Петко войвода бе обявен за почетен гражданин на Хасково през 2020 година заради заслугата му към града през 1879 г., когато башибозуците се готвят да нахлуят тук. Тогава кметовете от Хасково и околните селища му изпращат писмо, в което го молят за помощ.

    Войводата се отзовава и спасява града от опустошение.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Като е Од-ал-ък на
      Турския Феодал Митьо Дебелия Амоняк Димитров
      .....
      Бея на Димитровргад ?
      .....
      Гадно е когато нечисти хора разваят Народните Тържества
    • 2
      К.
      К.Т.
      16 -1
      13:50, 7 фев 2022
      Като отразявате важно събитие поне го правете професионално, господа журналисти! Председателят на тракийското дружество в Хасково е Кирил Сарджев, а не Коста. И през 2020 година Капитан Петко стана почетен гражданин на Хасково, а не 20020.
      • ИО
        И още!
        5 -9
        16:46, 7 фев 2022
        Какви башибозуци през 1879 г., когато тези формиро... Виж коментара
      • това е била втората българска държава по това време. Пишещият по-долу явно не познава добре историята. Аз по история винаги съм получавал шестици. Много е лошо човек който няма солидни познания по история - да се перчи че знае. Да не би анонимният пишещ да е от турска или пък еврейска вяра ? Има етнически малцинства в България които не са християни - и те явно не обичат българите и българската история. При положение че всички малцинства в България са дарени с толкова големи права, които нямат такива в нито една друга страна в света, дори и в САЩ. Източна Румелия е автономна област със българско правителство, с три официални езика - първият от които български, и той се е наложил като основен език. Има областно събрание също основно съставено от българи. В тази област не могат да се разполагат османски войски. Така е по Берлинския договор. Има собствена милиция - това е била армията на Южна България. Не приемам хора с недостатъчни знания по история - невежи - да се перчат че знаят по-правилно от другите. Башибозук е нередовна войска използвана за терор и насилие над местното население. Опълченците са се борили за българската свобода. Как може някой да приравнява двете? Пишещият долу явно не е от български произход и не е християнин.
      • ИО
        И още!
        2 -1
        09:35, 8 фев 2022
        Отличнико, разполагам с издание на Sorbonne „Province de Roumélie orientale“ - émergence - organisation – annexion. Там са най-добрите историци. В труд от 330 страници са описани всички етапи на възникване, организация и за бележи „annexion“. Правилникът се състои от 495 члена. Още в първи член се казва, че се създава на пряко подчинение на Падишаха „Вилает Източна Румелия“, който назначава валия Christian. Следват принципи на определяне на граници, кои се считат за румелийци, структура на основните дирекции с имената на директорите (в т.ч. турски, български, гръцки, немски, френски, арменски, английски и др. имена), данъчната, правната, образователната и др. системи са прилаганите в империята.
        И за Петко Киряков - капитан от гръцката армия. По-късно му се дава и от Русия. В българското национално-освободително движение заслугите му са нищожни или измислени. Дори се противопоставя на Съединението. Така келепирът и опорките на "тракийците" една по една рухват... Жалко!
    • 3
      Ма
      Македонски израз:
      4 -4
      19:59, 7 фев 2022
      "Ослободете се од Бугарите! Гинат да слават само трагични настани!" ("Махни ги българите! Те умират да честват само трагични събития!")
      • Го
        Гоце Делчев
        2 -1
        08:38, 8 фев 2022
        Нямаше нужда от превода! Всички добре говориме български!
    • 4
      Ха
      хасковлия
      2 -2
      20:33, 7 фев 2022
      Искам да попитам, тези събития за затворени общества ли са или са обществени? Въпроса го задавам защото преди няколко дни имаше отбелязване на деня на "Жертвите на комунизма" и пак никаква разгласа. След като има официални лица от Община и Областна управа, би следвало да има разгласа за час и място на осъществяването им.
      • Па
        Паржу
        1 -1
        00:35, 8 фев 2022
        Абе градски, ти ут Станко Кмета ко чакаш
    Последни новини