Рекорден стокооборот между България и Германия прогнозира управителят на Германо-българската индустриално-търговска камара

    Рекорден стокооборот между България и Германия от около 9 млрд.евро, въпреки пандемията, се очаква да бъде отчетен за 2021-а година. Това прогнозира в Хасково главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев. Той посочи, че българският износ на стоки за Германия е по-голям отколкото немският към страната ни, и коментира, това като удовлетворителен факт за България.

    Федерална република Германия е и вторият по размер на вложения чуждестранен инвеститор у нас след Люксембург. Направените инвестиции са в различни области и възлизат на 290 милиона евро.

    Д-р Митко Василев е възпитаник на Хасковската езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ от третия й випуск. През годините той не губи контакти с ръководството на елитното училище.

    Днес заедно със заместник-посланикът на ФРГ в България Щефан Рьокен и почетният консул на Германия за Южен Централен район д-р Мариана Чолакова бяха посрещнати от директора на гимназията в Хасково Деян Янев и неговия екип. А целта на посещението им е среща-разговор с учениците по теми, касаещи икономическите и културните отношения между България и Германия.

    „Радвам се когато български деца учат немски език, защото това е важен фактор за отношенията между двете ни държави. Около 400 хил. са българите, които живеят в Германия. Един народ най-добре може да бъде опознат, когато се знае езикът му. Ние като посолство представителство на Германия тук с удоволствие посещаваме училищата, като това в Хасково. За нас са важни тези срещи, защото така и ние учим нови неща за България“, каза Щефан Рьокен.

    По-късно немските гости имат среща и с кмета на Хасково Станислав Дечев.

    В хасковска област има заявени инвестиции от страна на немски предприемачи-за осъществяването на търговия и за производство.

    „Хасково има своите предимства като регион, но трябва да се постараем малко повече да привличаме инвеститорите. Това си е наша домашна задача да станем по-атрактивни“, смята д-р Митко Василев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Та
      ТАТКО МЕХМЕД ОТ ДЮСЕЛДОРФ
      8 -27
      15:10, 9 фев 2022
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      Ма
      Мали
      18 -8
      15:27, 9 фев 2022
      Те тия вече на са немци баба Меркел им внесе араби на кило.Сега разни талибани онаждат с големите патки тъпи немкини и се раздат Ахмед Мюмюн Сали и други германци
    • 3
      Дошли са да си видят децата дето ще ни ги вземат. И после ще чакаме Германия да ни плаща пенсиите ... прост народ
    • 4
      5 Деца да откраде Швабата ... са 1 000 000 евро печалба за Льо Райха
    Последни новини