Генералният консул на Турция и областната управителка на Хасково на среща за трансграничните програми

Проектните дейности по трансгранични програми играят важна роля за създаването на устойчиво развитие на туризма и популяризиране на културното наследство в двете страни. Така характеризира важността на междусъседските отношения областният управител на Хасково Катя Панева при срещата си с генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, на която тя беше домакин.

„Искрено се надявам и в новия програмен период да се финансират проекти, които да популяризират културно-историческото наследство в трансграничните региони като Хасково и Одрин и да подпомогнат туризма“, добави Катя Панева.

Корхан Кюнгерю подкрепи думите на областния управител на област Хасково и каза, че проектите, които се реализират, са изключително полезни за търговията и културния обмен между двете държави.

Генералният консул коментира още, че Турция и България са не само съседни и приятелски страни, но и съюзнически, подчертавайки участието и на двете държави в организации като НАТО.

Над 34,4 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничните региони на България и Турция в следващите седем години. Това придвижа Програмата за трансгранично сътрудничество за периода 2021-2027. Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече публикува за обществено обсъждане проекта на програмата преди изпращането ѝ за одобрение от Европейската комисия. Бизнесът и сигурността на граничната зона са основни приоритети на програмата.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ка
    Камен
    1 0
    11:18, 10 фев 2022
    Реалното трансгранично сътрудничество са пътуанията с търговска цел на обикновените хора от област Хасково и Одрин! Това е! Давайте по-лесно визи на хора, родени и живеещи в област Одрин (не на придошлите от Анадола!!).
Последни новини