Обръщат джоба на всеки полицай. Преглед на националния печат

„24 часа": Обръщат джоба на всеки полицай

Пътните и охранителните полицаи да изпразват джобовете си в началото на смяната си и съдържанието им да бъде описвано в специална тетрадка. Повторното броене на левчетата и стотинките трябва да става и в края на смяната им. Тази нова заповед в системата на МВР е в сила от няколко дни, оплакаха се пътни полицаи.

Служителите на МВР са задължени и да следят поведението на колегите си на пътя и да донасят за неправомерни действия. Има и нареждане пътните патрули да застават на места, където има камери, за да могат да бъдат проследявани дали вземат подкупи от неизрядни шофьори.

Разпореждането е от 17 септември и е подписано от генералния комисар на МВР Калин Георгиев по препоръка на инспектората на МВР.

Документът гласи, че във връзка с корупционните практики на служители на МВР като случая с рекета в Бяла Слатина, из цялата страна се разпореждат серия от мерки за противодействие.

„Труд" : Б. Борисов: Нямам договорка с Доган

"Между мен и Доган няма никаква договорка." Това казва министър-председателят Бойко Борисов пред "Труд". Премиерът нарече "щуротии" слуховете за някакви тайни ангажименти между него и лидера на ДПС, които от седмица-две вървят из партийните централи. И подчерта, че ГЕРБ ще се ръководи само от законите в страната. "Този, който иска днес да мачкаме Доган, утре на негово място ще е някой друг. Не искам да се върнем на 9 септември 1944 година", каза още Борисов.

 „Стандарт": Брокер ужили със 100 бона Външно

Професионален брокер прибра само за година 117 бона от външното министерство. Царски заплати и бонуси по време на криза е вземал шефът на "Агенция дипломатически имоти в страната" (АДИС) Асен Македонов. Това разкри проверка на Външно, след която в петък Македонов бе уволнен. 43 400 лв. от възнагражденията са необлагаеми, защото са социални надбавки, сочат документите, с които "Стандарт" разполага.

Само за първите шест месеца на 2009 г. заплатите на Македонов са 36 000 лв., а "социалните придобивки" над 20 000 лв. В същото време печалбата на АДИС за миналата година пада цели 300% спрямо 2007 г. Македонов е давал под наем дипломатически имоти без търг. Той се изявил и като банка. Сключил договор за строеж на апартаменти, според който строителят получава веднага над 1 милион евро. Но след 210 дни може да ги върне, без да е свършил нищо.

„Сега": 600 000 автомобила са без "Гражданска отговорност"

Близо 600 000 леки автомобила у нас нямат сключена застраховка "Гражданска отговорност", съобщи финансовият портал Insurance.bg. Според най-новите данни на Комисията за финансов надзор (КФН) обхватът на застраховката е едва 81.07% при изискване за минимум 90%.

 „Сега": Частни фондове поемат част от здравната осигуровка

Авангардна идея за демонополизация на НЗОК представи здравният министър Божидар Нанев - част от осигурените от здравната каса медицински услуги да се управляват от частните фондове. Това е едно от предложенията, с които ГЕРБ смята да реформира сектора.

Възможно е специализираната доболнична помощ и високоспециализираните дейности и изследвания, които в момента се осигуряват от НЗОК, да се дадат на частни здравноосигурителни дружества, обяви Нанев. Вноската остава 8%, но част от нея се пренасочва към частниците.

„Дума": Здравен фонд за неосигурени бедни

Здравният фонд за бедни неосигурени, който в момента е към социалното министерство, да премине към здравното. Това е част от предвижданите промени в здравноосигурителната система на страната. Фондът е създаден преди няколко години, но болници се жалват, че много трудно успяват да си възстановят средствата от лечението на хора без никакви доходи и без осигуровки. Предвижда се и облекчаване на критерии, по които болниците да си възстановяват тези разходи.

Органите на управление на НЗОК ще бъдат намалени. Сега те са общо събрание, контролен съвет, управителен съвет, директор. От МЗ предлагат касата вече да няма управителен и контролен съвет и на тяхно място да се създаде надзорен съвет, който да има по-широки правомощия. Предвижда се още да бъдат увеличени правомощията на директора, а изборът му да става или от общото събрание, или по решение на парламента.

„Дума": Сергей Станишев: Подкрепям Георги Кадиев за кмет на София

Изборите за кмет на София са важно изпитание за БСП след неуспеха на националните избори. За нас това няма да е лесна кампания заради  еуфорията в подкрепа на партията победител. Това заяви пред "Фокус" вчера председателят на НС на БСП Сергей Станишев. Той уточни, че с Румен Овчаров били проведени сериозни разговори в търсене на най-доброто решение дали кандидатът за кмет на столицата да бъде чисто партийна кандидатура, или да бъде издигнат от инициативен комитет и да се търси широка обществена подкрепа и сред центристки избиратели, при условие, че засега вдясно да няма кандидатура.

 „Дневник": Кризата свива драстично и вредните емисии

Въглеродните емисии по света ще намалеят тази година с рекорден темп, който не е наблюдаван през последните 40 години - дори и непосредствено след петролната криза в САЩ през 80-те години на миналия век. Това прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ), преди световните лидери да започнат дискусия за намаляване на вредните емисии в атмосферата на безпрецедентна конференция в Ню Йорк.

Агенцията очаква вредните емисии да намалеят с 2.6% през 2009 г. заради глобалната рецесия, която свива пазарите и ограничава производството. В същото време МАЕ отчита, че за пръв път държавните реформи и регулации реално ще имат ограничителен ефект върху отделяните вредни газове. Според експертите поне една четвърт от очаквания спад във въглеродните емисии се дължи именно на регулациите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини