Грозните смешни кукли на Ани

Хрема и Дулцинея

Грозни и смешни нарича куклите си Ани Антонова. Малката колекция от гротескни създания е излязла сътворена от ръцете и през последната година. Изложена е в салона на читалище „Св. Климент Охридски”.

Дора Михайлова, директор на читалището е поканила компетентен оценител, така че Дулцинея, Хремата, Лисицата – булка, Мис Грозота, Кучето с разплакани очи и разперени крила и другите кукли да могат да се продават. Преди време Ани била поканена да направи изложба в София. Всичко било изкупено тогава – Филип Димитров, като магаре, Нора Ананиева – крава, куклата Златка Русева била пък по монокини, Слави Трифинов с рокличка и гола глава с украшение на нея. Лили Иванова била представена като бяла хризантема, Мартина Вачкова – като патладжан. И ако тогава вицът бил политически или светски, сега е повече житейски.

Ани Антонова не рисува персонажите си преди да ги направи. Реже директно, пришива и така, докато материализира идеята си. Желанието и умението да прави кукли дошли преди години, когато работела в кукления театър в Кърджали.

Дали ще намерят своите купувачи новите кукли на Ани? Би трябвало, но авторката не си задава този въпрос. Пенсионирана по болест, тя се вълнува да не свърши вдъхновението и. Най-прозаично се притеснява за  материалите, с които да продължи да майстори. В това отношение не е трудно да подкрепим Ани. Ако с малко ненужни парчета плат, копчета и перли (последните служат за сълзи) от наша страна и необикновените идеи на авторката ще се появят още тъжно-прозорливи образи, защо не?

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини