Всички руски дипломати са напуснали Украйна

Всички руски дипломати са напуснали Украйна. Това съобщи РИА Новости, като се позовава на пресаташето на руската дипломатическа мисия Денис Голенко.

Руските дипломати са напуснали посолството в Киев, както и генералните консулства в Одеса, Харков, Лвов. Голенко уточни, че в момента те вече е са територията на Руската федерация.

Руският президент Владимир Путин обяви, че е решил да проведе специална военна операция заради Донбас. В телевизионно обръщение към руснаците той каза, че обстоятелствата "изискат решителни и незабавни действия от нас, народните републики на Донбас се обърнаха към Русия с молба за помощ". 

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че руските въоръжени сили не нанасят ракетни, въздушни или артилерийски удари по градовете на Украйна. Според военното ведомство военната инфраструктура, съоръженията за противовъздушна отбрана, военните летища, авиацията на въоръжените сили на Украйна са обезвредени от високоточни оръжия.

Украйна въведе военно положение. Граничните служби съобщиха за навлизане на руски военни и техника от границата с Белрус и Крим. Въздушна тревога е обявена в Киев и Лвов. За взривове се съобщава в редица украински градове. Бойни действия се водят по границата с Донецка и Луганска области, признати от Русия за народни републики.

Въздушното пространство на Украйна и съседните райони от Русия е затворено.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини