Зеленски се обърна към страните от Букурещ-9 за помощ

Президентът на Украйна Владимир Зеленски се обърна към страните от Букурещ-9 за помощ. Това съобщи държавният глава в Twitter.

"Ние защитаваме нашата свобода и земя. Но имаме нужда от ефективна международна помощ. Обсъдих това с полския президент Анджей Дуда. Обърнах се към Букурещката деветка за помощ в отбраната, санкции, натиск върху агресора. Заедно трябва да поставим Русия на масата на преговорите. Имаме нужда от антивоенна коалиция", каза президентът.

Букурещката деветка е международна инициатива на девет страни членки на НАТО в региона на Централна Европа. Състои се от държавите на източния фланг на НАТО: България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

Тази сутрин президентът на Украйна съобщи, че е разговарял в Борис Джонсън и финландския президент Саули Нийнистьо. От поста на Зеленски става ясно, че е обсъдил с Нийнистьо въпроса за противодействието на агресора и го е информирал за украинската отбрана и коварния обстрел на Киев. "Благодарим на финландските партньори за отпуснатата помощ от 50 милиона долара. Това е ефективен принос към антивоенната коалиция. Продължаваме да работим. Трябва да засилим санкциите. Да увеличим подкрепата за защита на Украйна", пише Зеленски.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ан
    антимишок
    1 -1
    12:15, 25 фев 2022
    Украйнските политици вече разбраха как са се чувстали полските им колеги на 1-ви септември 1939!И поляците тогава имаха силни западни "съюзници"......
  • 2
    Хи
    Химена
    1 -5
    17:43, 25 фев 2022
    Защо се използва думата агресор ? Украйна не е ли... Виж коментара
    • За
      загадка
      3 -1
      08:46, 26 фев 2022
      Защото си е агресор.
      Държава която провежда агресивна политика спрямо друга суверенна държава.
Последни новини