Започват преговорите между Украйна и Русия

Преговорите между украинската и руската делегация все още не са започнали, съобщи Униан.

Това съобщи народният депутат на Украйна Евгения Кравчук (от фракцията "Слуга на народа").

Тя отбеляза: "Все още не са започнали. Ние сме в контакт с Дейвид Арахамия (ръководителят на фракцията „Слуга на народа“ – UNIAN), вярно е, че той е в групата за преговори. Сега те летят с полски хеликоптер , защото нашата делегация разбра, че беларусите, руснаците могат да предадат всеки момент и никой не е минавал директно през Полесие, така че нашата делегация премина през Полша."

Според Кравчук преговорите могат да започнат след час и половина.

На 27 февруари президентът на Украйна Владимир Зеленски проведе телефонен разговор с Лукашенко, в резултат на което беше постигнато споразумение за среща на украинската делегация с руската в района на река Припят.

По-рано Лукашенко заяви, че "поема отговорност по време на пътуването, преговорите и връщането на украинската делегация всички самолети, хеликоптери и ракети, разположени на територията на Беларус, да останат на земята".

Предишният опит за преговори в неделя се провали заради определното от руската страна място - в столицата на Беларус, a Зеленски го отхвърли, като каза, че би приел всяка друга локация за преговори, но не и място, откъдето към страната му се изстрелват ракети.

Украйна очаква критичен пети ден от началото на руската инвазия. По думите на президента Володимир Зеленски следващите 24 часа ще са "критично важни" за Украйна.

Преговорите ще започнат в 12 ч. местно време (13 ч. българско време) в беларуския град Гомел, съобщи водещият руската делегация Владимир Мединский, цитиран от руското издание "Новая газета".

"Мястото за провеждане на преговори между Русия и Украйна в Беларус е подготвено, очаква се пристигането на делегации", съобщи беларуското външно министерство в социалните мрежи, като публикува снимка на дълга маса с руски и украински знамена.

Коментари в сайта

Последни новини