Референдумът в Беларус отвори пътя към връщане на ядреното оръжие в страната

Гражданите на Беларус са одобрили страната да се откаже от статута си на неядрена държава и да може да приема за постоянно ядрени оръжия и руски военни части.  

Това показват резултатите от проведения вчера в страната референдум за конституционни промени. Част от измененията засилват властта на президента Александър Лукашенко. 

По предварителни данни 65,16% от гражданите с право на глас са подкрепили изменения и допълнения в конституцията, 10,07% са против, съобщават от Централната избирателна комисия на страната. Избирателната активност е била близо 79%, съобщи ръководителят на комисията Игор Карпенко. 

Промяната на конституцията отваря пътя към превръщането на Беларус в ядрена държава, пише ВВС. Беларус, която е като плацдарм за руските войски, сега се готви да изпрати свои собствени войници в Украйна, за да подпомогне руската инвазия, коментира агенцията.

Washington Post, позовавайки се на неназован американски служител, твърди, че Беларус се готви за разполагане на войски, което може да започне още днес. 

"Ако Западът прехвърли ядрени оръжия в Полша или Литва до нашите граници, аз ще се обърна към Путин да върне ядрените бойни глави в Беларус", закани се лидерът на страната Александър Лукашенко пред избирателна секция вчера. 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини