"Руски кораб, върви по дяволите": Украинските военнослужещи от остров Змейни са живи

Изображение 1 от 2

    Украинските военнослужещи от остров Змейни остров са живи и са в плен.

    Това съобщиха на ВМС на въоръжените сили на Украйна.

    "Много сме доволни да научим, че нашите братя са живи и всичко е наред с тях", се казва в изявлението.

    Военноморските сили заявиха, че руската пропаганда се опитва да разпространи "новините", че украинските власти уж са "забравили" и "погребали" своите подчинени.

    "В същото време морските пехотинци смело отблъснаха атаките на руските нашественици на два пъти. Поради липса на боеприпаси те не можаха да продължат да защитават острова", се казва в изявлението.

    Военноморските сили добавят, че окупаторите са "забравили" да докладват, че са унищожили напълно инфраструктурата на острова - фара, кулите, антените и други. Съответно връзката със Змейни беше прекъсната. Многократните опити да се свържат с личния състав и да се разбере съдбата им са били напразни, а постоянните обстрели от военни кораби и самолети на Руската федерация са попречили да бъде изпратена помощ на морските пехотинци.

    Битка за остров Змейни

    На 24 февруари властите съобщиха, че руски войски са превзели украинския остров Змейни в Черно море, убивайки 13 граничари. Два руски военни кораба се приближиха до острова, крайцерът "Москва" и патрулната корвета "Василий Биков", и предложиха на бойците от Измаилския граничен отряд, които бяха разположени на острова, да се предадат. Те отказаха.

    Според запис на радиодиалога между тях украинските граничари са получили съобщение: "Аз съм руски военен кораб. Предлагам да сложим оръжие и да се предадем, за да избегнем кръвопролития и неоправдани жертви. В противен случай ще бъдете бомбардирани и нападнат. Как разбрахте, прием?".

    Украинците отговориха: "Руски кораб, върви по дяволите" ("Русский корабль, иди нах*й").

    Фразата стана култова се появи на билборди в редица градове и села на Украйна. Украинската Монобанк промени дизайна на картите си, като отговорът на украинските морски пехотинци стои от лицевата страна.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини