Швейцария отмени неутралитета и въвежда санкции срещу Русия

Заради военните действия на Руската федерация в Украйна Швейцария отменя неутралитета и налага санкции срещу Русия и затваря въздушното си пространство за руски самолети. Това съобщи представителят на швейцарския федерален съвет Андре Симонаци.

На 28 февруари Федералният съвет на Швейцария проведе извънредно заседание заради ситуацията в Украйна. По време на срещата беше решено да се приложат санкции към Руската федерация.

"Военната атака на Русия срещу суверенна европейска държава е много сериозно нарушение на международното право. Следователно Федералният съвет променя досегашната практика на швейцарските санкции. Тези решения взеха предвид аспектите на политиката на неутралитет и мир. Швейцария ще разгледа всеки последващ пакет от санкции на ЕС на индивидуална основа", пише Симонаци.

Швейцария прилага санкциите в координация с ЕС. Това са предимно стоки и финансови санкции. Активите на лицата и фирмите, санкционирани от ЕС във връзка с войната в Украйна, се блокират незабавно, отварянето на нови бизнес отношения остава забранено.

В сила незабавно Швейцария също така прилага финансовите санкции, наложени от ЕС на руския президент Владимир Путин, премиера Михаил Мишустин и външния министър Сергей Лавров. Това е отговорът на Швейцария на сериозните нарушения на международното право, за които тези хора носят отговорност. Забраната за внос, износ и инвестиции в Крим и Севастопол, която е в сила от 2014 г., е разширена и до украинските региони Донецк и Луганск.

Освен това Швейцария ще затвори въздушното пространство за руски самолети, както и ще предостави хуманитарна помощ на украинските бежанци.

ЕС наложи строги финансови санкции срещу Русия и замрази активите на руската Централна банка.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини