С аплодисменти и на крака евродепутатите приветстваха Зеленски

Без вас Украйна щеше да бъде сама, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски в обръщение към Европейския парламент. Той се включи с видеовръзка от Украйна в извънредната сесия, на която ЕП обсъжда статута на страната за членство.

Евродепутатите посрещнаха изказването му на крака и с продължителни аплодисменти.

Борим се за оцеляване и сме много решени, също колкото искаме да бъдем равноправна част от Европа, добави той. Зеленски изрази очакване да се обсъди вчерашната заявка на Украйна за започване на присъединителни преговори с ЕС.

За някои от нас днес е последният ден. Искаме децата ни да бъдат живи и мисля, че е справедливо. Само вчера в Украйна бяха убити 16 деца. Каква военна заплаха са децата?, попита той.

Много се радвам да усетя настроението в ЕП - днес сме обединени. Не знаех, че това трябваше да бъде цената на европейското единство. Много е висока, хиляди загинаха. Две революции и една война.

Ще победим всеки и се радвам, че не само го казвам, а можете да го видите. Показахме, че в същността си сме като вас. Покажете, че сте европейци и че няма да ни изоставите. Тогава светлината ще победи мрака, призова Зеленски.

Геополитически тероризъм

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел нарече днес войната на Русия в Украйна "геополитически тероризъм". По неговите думи руският президент Владимир Путин не е очаквал толкова силен, а може би и съкрушителен отговор.

Кръвопролитието и войната се завърнаха в Европа. Нападението срещу Украйна е удар по международното право и реда, по човешкото достойнство и демокрацията, добави той в извънредния дебат в Европейския парламент.

Владимир Путин очакваше да разпука европейското единство и сгреши. Може би очакваше бездействие - излъга се. Може би не очакваше украинския отговор, допусна Мишел. Русия, прекрати войната, върни се у дома, да говорим, призова той.

Трябва честно да признаем, че санкциите срещу Русия ще имат цена и трябва да я платим, защото залогът са нашите ценности, убеждения и общото ни бъдеще, посочи Мишел. По повод украинската молба за преговори за присъединяване към ЕС той отбеляза, че въпросът е чувствителен и засега няма единодушие. 

Не може да има неутралност между огъня и пожарникаря

Това заяви днес председателят на Европейския парламент Роберта Мецола при откриването на извънредното заседание, посветено на войната в Украйна.

Тя поздрави украинците за проявената храброст в сраженията с руските войски. Думите й бяха посрещнати с продължителни овации на крака от пленарната зала.

Трябва да удвоим усилията за разнообразяване на енергийните доставки, да не се оставяме в ръцете на автократи, не може повече да приемаме парите на Кремъл, призова Мецола. Руските олигарси не трябва повече да се възползват от ЕС, трябва да няма пристанище за техните яхти в Европа. Не може повече да продаваме паспорти на приятелите на Путин, които застрашават нашата сигурност, добави тя.

Мецола съобщи, че ЕП ще оцени молбата на Киев за членство в ЕС. Призовавам социалните медии да проявят отговорност и да разберат, че няма неутрална страна между огъня и пожарникаря, заяви тя. 

Посланието на Европа е ясно - ще се изправим и няма да отвърнем поглед, когато по улиците се води битка за нашите ценности, посочи председателят на ЕП. Тя настоя за разследване за военни престъпления в Украйна и за подвеждане на руския президент Владимир Путин под отговорност, както неговия беларуски колега Александър Лукашенко.

Европа, каквато познаваме, е под заплаха. Европа, за която толкова хора дадоха толкова много. Видяхме жени да раждат в метростанции с Калашник до тях. Украинците се изправиха срещу руското нашествие с нищо друго, освен с честта си, заяви Мецола.

От името на ЕП тя осъди руската военна агресия в Украйна възможно най-решително. Мецола изрази съпричастност със страдащите и убитите. Украинците показаха, че си заслужава цената защитата на нашия начин на живот. Последните дни бяха много болезнени, това трябва да бъде нашият час, в който си казваме: "Каквото ще да струва!", посочи председателят на ЕП.

Няма да заменим свободата си за газ

Показахме, че няма да заменим свободата си за газ, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред Европейския парламент в извънредния дебат за войната в Украйна.

Трябва да прекратим зависимостта си от руския газ, призова той. Показахме, че няма да пожертваме свободата за благосъстояние и напредък, добави Борел.

По неговите думи най-важният урок от войната в Украйна е, че силите на злото съществуват и са способни със сила да решават спор. Трябва да бъдем по-единни, отколкото досега, настоя той.

Това е часът, в който се роди геополитеческа Европа, обяви Борел. Европейците трябва да знаят, че живеем в опасен свят. За мир са нужни двама, а за войната е достатъчен един. Трябва да увеличим средствата си за сдържане, за да предотвратим война, настоя върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Необходимо е ЕС да разсъждава за себе си стратегически, да има способности да устоява и да отвръща на нападение, добави той. По неговите думи, вместо да се плаши, ЕС трябва да закипи. Според него войната дава нов тласък на ЕС.

Прилошава ми, когато виждам приликите с дните от навечерието на Втората световна война, обобщи Борел. Той призова ЕП да предвиди в бюджета си следваща руска агресия.

Това е сблъсък между върховенството на правото и правото на пушката

Войната в Украйна е сблъсък между върховенството на правото и правото на пушката. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в извънредния дебат в Европейския парламент.

Украинците носят факела на свободата заради всеки от нас, показват огромна смелост и са истинско вдъхновение, добави тя. Фон дер Лайен заяви, че пътят на Украйна до ЕС е дълъг и че трябва войната да спре. По нейните думи едва ли сред евродепутатите някой се съмнява, че мястото на украинците е в европейското семейство.

Русия също е на кръстопът, засегнати са дългосрочните интереси на руснаците и все повече от тях го осъзнават. Има и друга Русия, отвъд кръга на Путин, и на нея казваме, че има нашата подкрепа, добави тя.

Фон дер Лайен призова ЕС да увеличи производството на възобновяема енергия, за да намали енергийната зависимост от Русия. Вярвам, че европейците добре разбират нуждата да се изправим срещу тази жестока агресия. Това ще има цена, но ще я платим, защото свободата е безценна, посочи председателят на ЕК.

Заложена е съдбата на Украйна, но и нашето бъдеще е в залог. Отговорът ни на Русия днес ще определи бъдещето на международната система, посочи Фон дер Лайен.

Тя нарече последните дни "Часът на истината за Европа". Сигурността ни не е даденост. Путин реши, че Украйна не може да съществува. Това никога няма да стане, никога няма да го приемем, заяви председателят на ЕК.

Тя съобщи, че комисията ще предложи предоставяне на специална закрила за украинските бежанци, за да бъдат спокойни, че имат продължителна подкрепа. Председателят на ЕК добави, че ЕС ще запорира и цялото останало имущество на руските олигарси. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини