Кърджали и Маниса си партнират в европейски проект

Кметът на община Кърджали д-р инж.Хасан Азис посрещна днес гости от Голяма община Маниса във връзка с реализирането на проект „Култура без граници“. Водещи партньори  по проекта  са  побратимените община Кърджали и Голяма община Маниса. В сферата на културата си партнират НЧ „Юмер Лютви” и сдружението „Обая- кооперация за туристическо  развитие” от Маниса. На срещата присъстваха представителят на Голяма община Маниса Ергюн Аксой, председателят на сдружения „ОБАЯ“ Мустафа Пала, архитектът Алтан Тюре и председателят на сдружението на балканските изселници в Маниса Алтан Хафъзисмаилоглу.

Проектът стартира през  април 2021 г. Целта му е развитието на туризма между двете общини , като водещите партньори се ангажират с рекламна кампания на културни  забележителности в двата региона. Основните дейности  са свързани с организиране на тематичен промоционален и изложбен център в Маниса, представяне на традиционни женски носии от Беломорски регион в Турция и  България.

Проектът се финансира от Европейския съюз по грантова схема „Дейности за побратимяване между Турция и Европейския съюз“, която се съфинансира от ЕС и Р Турция. През месеците май и юни  ще има обмен на делегации  от по 25 души в изпълнение на дейностите, заложени в проекта.

Предвидено е заснемане на родопска сватба и фолклор, срещи със самодейци, посещение на културни забележителности. В Маниса кърджалийци ще представят  традиционни носии и танци, в Кърджали партньорите от Маниса ще бъдат с програма от техен  автентичен фолклор.

Това съобщиха от Пресслужбата на Община Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини