Берлин разреши на чешка компания да продаде източногермански танкове на Украйна

Германското правителство разреши на чешка компания да продаде на Украйна 58 бронетранспортьора, принадлежали първо на армията на бившата Източна Германия, а след това и на тази на обединена Германия, предаде ДПА.

Говорител на министерството на отбраната в Берлин съобщи, че машините са от типа бойна машина на пехотата БМП-1, а разрешението за тях вече е предоставено.

Танковете, които са оборудвани с оръдие и катечници, представляват стандартна военна техника за армиите на Варшавския договор.

След обединението на Германия през 1991 г. те остават в наследство на Бундесвера, а впоследствие са продадени на чешка компания, която ги продава на украинската армия.

Германското одобрение за продажбата е нужно заради така наречената клауза за крайна употреба в първоначалния договор за продажба, която не позволява военно оборудване на Бундесвера да бъде продавано на трети страни без позволението на Берлин.

По данни на вестник "Велт" чешката компания и преди е правила опит да продаде машините на украинската армия. Това се е случило през 2019 г., но сделката е била блокирана от правителството на канцлера Ангела Меркел, което по онова време не искаше да вреди на диалога с Русия.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини