Русия се готви за тежки удари в Харков и Донбас

Руските войски "бавно, но забележимо" се изтеглят от северната част на Украйна, каза украинският президент Владимир Зеленски във видеообръщение в петък.

"Окупаторите изтеглят силите си в северната част на страната ни. Оттеглянето е бавно, но забележимо. Някъде ги прогонват с битки. Някъде сами напускат позиции", каза Зеленски.

Зеленски също призова украинците да бъдат предпазливи на север, докато войските се изтеглят.

"Напредваме. Напредваме внимателно. И всеки, който се връща в този район, също трябва да бъде много внимателен. Все още е невъзможно да се върнем към нормалния живот, какъвто беше. Дори в районите, в които се връщаме след боевете. Ще трябва да изчакате. Изчакайте земята ни да бъде изчистена. Изчакайте, докато бъдете сигурни, че няма да са възможни нови обстрели", каза той.

В Източна Украйна Зеленски каза, че тече подготовка за нови руски удари в региона на Донбас и втория по големина град в страната Харков.

"В източната част на страната ни ситуацията остава изключително тежка. Руските военни се струпват в Донбас, в посока Харков. Подготвят се за нови мощни удари. Готвим се за още по-активна отбрана“, каза той.

Зеленски добави, че 6 266 души са били спасени през евакуационните коридори в Донецк, Луганск и Запорожие в петък.

Зеленски коментира и разговора, който е провел с френския президент Еманюел Макрон, в който са обсъдили хуманитарната ситуация в обсадения южен пристанищен град Мариупол.

"Европа няма право да реагира с  мълчание на случващото се в нашия Мариупол. Целият свят трябва да реагира на тази хуманитарна катастрофа", каза Зеленски.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини