Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола на героично посещение в Украйна

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола пътува до Украйна и се срещна с украинския президент Владимир Зеленски, който нарече посещението ѝ "героично".

Метсола, първият лидер на институция на ЕС, посетил Украйна от началото на руската инвазия, публикува снимка на ръкуването си със Зеленски в Twitter в петък.

"Смелост, сила, решимост. Със Зеленски в Киев. Слава Украини!" написа Мецола към снимката.

Посещението й беше приветствано от украинския лидер, който в реч, публикувана в социалните медии в петък, нарече това "важен момент" за страната.

"Вие демонстрирате героизъм, защото е героично да дойдете в Украйна в този момент. Разбира се, ние защитаваме Украйна, защото това е нашата страна и нашият живот, но да дойдете от чужбина, това е много важна стъпка в подкрепа на нашия народ", отбеляза Зеленски.

Миналия месец министър-председателите на Полша, Словения и Чехия също пътуваха до Украйна и потвърдиха подкрепата си за страната на фона на продължаващата руска инвазия по време на среща със Зеленски и премиера Денис Шмихал в столицата Киев.

В обръщение към украинския парламент в петък, Мецола каза, че е дошла "като представител на Европейския парламент", за да каже на украинците едно нещо: "Ние сме с вас. В добри времена и в по-малко добри времена - ние сме с вас".

Мецола даде три обещания към Украйна по време на речта си: да държи "отговорни за това тези, които са извършили това тук“, да се грижи за украинските семейства, принудени да напуснат домовете си, и да подкрепя стремежите на Украйна към Европейския съюз.

"Европейският съюз признава европейските амбиции на Украйна и вашите стремежи да бъдете страна кандидатка за присъединяване. И стоя пред всички вас тук, за да кажа, че можете да разчитате на мен, можете да разчитате на Европейския парламент в подкрепа на пътя на Украйна в постигането на тази цел. Знаем каква кръв е била пролята, за да стигнем до тук. И няма да ви подведем", подчерта Мецола.

В речта си Зеленски изрази съжаление, че не може да дойде и лично да се обърне към Европейския парламент поради "разбираеми обстоятелства", като добави обаче, че смята, че "гласът на Украйна се чува днес".

"Радвам се, че в нашите отношения няма йерархия, няма патетични емоции. Вие дойдохте и това е много важен сигнал, ние сме много благодарни и никога няма да забравим", завърши Зеленски.

Коментари в сайта

Последни новини