Руските сили са напуснали летище Антонов край Киев, потвърждават сателитни снимки

Изображение 1 от 2

    След седмици на буквално окопаване на летище Антонов в Гостомел, само на 28 километра северозападно от украинската столица, руските сили там внезапно изчезнаха, показват нови сателитни снимки съобщи CNN.

    Предишни сателитни снимки показаха, че около военните машини и артилерийски позиции руснаците са изградили защитни земни съоръжения. Сега са останали само съоръженията.

    Превземането на летището на Антонов беше първата голяма победа, отбелязана от руснаците в първия ден от войната - 24 февруари. Редица транспортни и бойни хеликоптери устроиха засада на базата и украинските войници в нея. CNN дори стана свидетел на някои от интензивните престрелки в базата.

    Оттогава украинските сили се удържат настъплението на руснаците, които така и не стигнаха по-близо до западен Киев. Интензивни престрелки се водеха по поречието на река Ирпин и градовете Ирпин и Буча, южно от авиобазата и близкото село Гостомел.

    В продължение на седмици руското министерство на отбраната пуска видеоклипове, възхваляващи лекотата, с която твърдят, че са превзели авиобазата. Руските държавни медии повториха тези твърдения, дори пътуваха с войските около летището като доказателство за това колко безопасен е районът.

    Сега изоставянето е само още един пример за отслабващия военен успех на Русия около украинската столица, пише CNN.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини