САЩ предоставят допълнително дронове, боеприпаси и друга военна помощ на Украйна за 300 млн. долара

Съединените щати ще предоставят още 300 милиона долара помощ за отбраната на Украйна, съобщи Пентагонът в петък.

С новия пакет средствата, предоставени от САЩ за отбраната на Украйна, възлизат вече на над 2,3 милиарда долара, според изявлението на прессекретаря на Пентагона Джон Кърби.

Новият пакет включва:

  • Дронове камикадзе Switchblade
  • Системи против дронове
  • Бронирани превозни средства
  • Оборудване за нощно виждане
  • Боеприпаси
  • И други

Не всички заявки са изпълнени. За разлика от помощите от президента, които се изтеглят от запасите на Министерството на отбраната, за да бъдат предоставени на Украйна, този пакет попада в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), което означава, че оръжията и оборудването ще бъдат закупени от индустрията.

Новият пакет е одобрен, тъй като Украйна настоява за по-модерно въоръжение от САЩ и европейските държави. Голяма част от оборудването, предоставено на Украйна, изпълнява тези искания, но САЩ не се съгласи с някои от най-големите искания, като предоставянето на самолети.

Изявлението относно съдействието за сигурност е необичайно отклонение от досегашната практика, в която Пентагонът и администрацията са били дискретни относно предоставеното оборудване. Този път Пентагонът изложи доста подробно системите и оборудването, които Украйна ще получи, коментира CNN.

Коментари в сайта

Последни новини