Чернигов в развалини, руснаците започват изтегляне от Суми

Нощта в Киев премина сравнително спокойно, макар в малките часове да имаше въздушна тревога. Днес ще бъде възстановено движението по пътищата от Чернигов до Киев по магистралата за Гончаровское (старият маршрут за Киев). 

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че руските сили временно са изоставили задачата да блокират и превземат град Киев.

В освободения град Буча, близо до Киев, всички необходими служби вече работят, за да го върнат към живот, каза президентът Владимир Зеленски.

Харков

Седем души бяха убити и 34 бяха ранени вчера при руски удар по жилищен квартал в Харков, съобщи прокуратурата на втория по големина град в Украйна, цитирана от Франс прес.

"Руските окупатори бомбардираха жилищни сгради в Слободския район на Харков. Резултатът - десетина жилища и едно депо за тролейбуси бяха повредени. По предварителни данни са убити седем души, 34 са ранени, в това число 3 деца", заяви прокуратурата в прессъобщение.

Чернигов

Северният украински град Чернигов е на 70 процента разрушен след руските атаки, казва кметът на града, цитиран от ДПА.

"Последиците са сериозни, каквито са в Буча, Харков и вероятно в Мариупол", заяви пред местна телевизия Владислав Атрошенко. Той заяви, че е разтревожен за отоплението, за бюджета на града, за нефункциониращата местна икономика, също както и за въздушните удари.

Чернигов е дом на много средновековни църкви и манастири. Преди войната в града живееха 285 000 души.

Суми

Руските войски са започнали да се изтеглят от Сумска област в Източна Украйна, съобщи снощи началникът на регионалната администрация Дмитро Живицки, цитиран от Укринформ.

По думите му обаче е твърде рано да се каже, че областта е освободена. Той заяви, че голям брой руски военни са били засечени там през изминалата седмица и че е имало много нападения срещу цивилни. Руски военни автомобили се изтеглят през коридор от Киев и Чернигов обратно към Русия, отбеляза ДПА.

Украинският генерален щаб съобщи, че към момента "според наличната информация отделни части на нашествениците се прехвърлят с военнотранспортни самолети към град Белгород. За да забавят напредването на подразделенията на въоръжените сили на Украйна, нашествениците осъществиха масирано хаотично миниране не само на по-рано заети позиции и участъци от терена, но и на маршрути за настъпление."

Руските сили продължават да блокира град Харков, и да нанасят артилерийски удари по жилищните райони на града и се опитват да се прегрупират.

В Изюмско направление нашествениците се опитват да възобновят настъплението, но не успяват.

В посока Донецк окупаторите продължават да съсредоточават основните си усилия върху превземането на населените места Рубежне, Попасная, Троицкое, Авдеевка, Маринка, Красногоровка, подготвяйки се за настъпление, което може да започне на следващия ден в посока Северодонецк и Велика Новоселка, съобщава украинският щаб.

С подкрепата на авиацията и артилерията противникът продължава щурма на град Мариупол.

Руснаците провеждат военни действия, за да достигнат административната граница на Херсонска област.

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    хайде
    3 -1
    11:39, 4 апр 2022
    Хайде пак лъжи и инсценировки като в Буча.
Последни новини