Байдън иска процес за военни престъпления за убийствата в Буча, ЕС готов да прати следователи

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че иска процес за военни престъпления във връзка с убийствата в украинския град Буча, предадоха световните агенции. Той също така заяви, че иска да бъдат приети допълнителни санкции срещу Русия.

Байдън отново повтори, че смята руския президент Владимир Путин за военнопрестъпник", предаде Франс прес. "Видяхте какво се случи в Буча", каза Байдън, но не нарече случилото се там геноцид, отбелязва Асошиейтед прес.

Байдън заяви това малко след като бе съобщено, че украинският президент Володимир Зеленски е посетил Буча. Той обвини руската армия във военни престъпления, които по думите му ще бъдат признати за геноцид.

ЕС е готов да изпрати в Украйна следователи, които да подсилят събирането на доказателства за извършени военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски.

Тя отбеляза, че Евроджъст и Европол са готови също да осигурят помощ на украинската прокуратура. Фон дер Лайен допълни, че се водят разговори за включване на представители на Международния наказателен съд.

По нейните думи руските военни, извършители на убийствата в Буча и на други места в Украйна, трябва да не остават безнаказани. ЕК ще осигури техническа и финансова помощ за разследването, добави Фон дер Лайен.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Че
    Чебурашка-блядка
    3 -1
    20:31, 4 апр 2022
    Вече са изпратени и разследват !
  • 2
    Ка
    Както ти отърва
    9 -3
    21:24, 4 апр 2022
    Байдъне а за Виетнам , Сирия , Ирак , Сърбия и т.н , защо не настояваш за разследване !
  • 3
    12
    123
    8 -2
    21:27, 4 апр 2022
    Пълен фейк.Търсят повод за трета световна.Изветрелия кравар не знае какво говори.
  • 4
    Пу
    пут
    1 -2
    01:47, 5 апр 2022
    Путин на трибунал като Милошевич! Руски боклук!
Последни новини