Труповете в Буча са лежали на улицата от седмици, доказват сателитни снимки

Изображение 1 от 3

    Анализ на сателитни снимки на The New York Times опровергава руските твърдения, че убийството на цивилни в Буча е извършено, след като войниците ѝ са напуснали града.

    Когато през уикенда се появиха снимки на телата на мъртви цивилни, лежащи по улиците на Буча - някои с вързани ръце, други с огнестрелни рани на главата, руското министерство на отбраната отрече участие. Министерството предположи, че телата наскоро са били изхвърлени по улиците, след като "всички руски части напълно се изтеглиха от Буча" около 30 март.

    Русия каза, че снимките са "поредната измама" и призова за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради това, което нарече "провокации на украинските радикали" в Буча.

    Но прегледът на The Times на видео и сателитни изображения показва, че много цивилни са били убити преди повече от три седмици, когато руските военни контролираха града.

    На видеозапис, заснет от депутат от местния съвет на 2 април, се виждат много тела, разпръснати по улица "Яблонска" в Буча. Сателитни снимки, предоставени на The Times от Maxar Technologies, показват, че най-малко 11 от тях са били на улицата от 11 март, когато Русия зави, че е превзела града.

    За да потвърди кога са се появили телата и кога вероятно са били убити цивилните, екипът за визуално разследване на The Times проведе анализ на сателитни изображения. На изображенията се виждат тъмни обекти с размерите на човешко тяло, които се появяват на ул. "Яблонска" между 9 и 11 март. Обектите се появяват точно в същото положение, в което са открити телата, след като украинските сили върнаха Буча, както се виждат на кадрите от 2 април. Допълнителният анализ показва, че обектите са останали в това положение повече от три седмици.

    Някои от телата са до нещо, което изглежда като кратер от удар. Други са близо до изоставени коли. Три тела лежат до велосипеди. Някои са с вързани ръце зад гърба си с бял плат. Телата са разпръснати на около половин миля по ул. "Яблонска".

    На второто видео, заснето на ул. "Яблонска", се виждат още три тела. Едното лежи до мотор, другото близо до изоставената кола. Сателитни изображения показват, че изоставени коли и труп наблизо са се появявили между 20 и 21 март.

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ба
      Бай Танас
      6 -2
      08:57, 5 апр 2022
      А масовите гробове и убийството на кмет със семейството му като единия му син е капитан на футболния отбор Чайка и това ли е фалшификат ? А изнасилените жени и премръзване деца в продължение на седмици и това ли е заблуда.
      Руската душа е широка скроена за всичко а руските войни са освободители.
      • Fb
        FB
        0 -5
        09:13, 5 апр 2022
        Що да не го убият, смърт за корумпираните, да мина... Виж коментара
    • 2
      Ст
      Стоименов
      3 -5
      10:33, 5 апр 2022
      Дори полицията на Украйна отрече за тези трупове
      Това беше новина за да се засили съчувствието към украинците и да се увеличи помощта.
      • Bl
        bla
        6 -6
        10:39, 5 апр 2022
        Гледам и ти тука си се засилил срещу сателитни снимки да победиш. Путински трол нещастен
    Последни новини