Време е за ваксина против грип

Октомври е най-подходящият месец за поставяне на противогрипна ваксина, казват здравните експерти. Ако сте решили да се имунизирате срещу грип - добре е да знаете, че на организма са необходими поне две седмици, за да изгради противогрипни антитела. 

Ваксината е препоръчителна най-вече за деца, възрастни хора и хронично болни, защото спомага за по-лесното преминаване на заболяването, както и да се избегнат усложненията от грипа. Типичните симптоми на заболяването са висока температура, тежко общо състояние, отпадналост, кашлица, хрема, болки в ставите и възпалено гърло. Грипът се предава по въздушно-капков път чрез говорене, кихане или кашляне. 

Около 30 % от населението всяка година се заразява с грипни вируси, 95% от заразените се разболяват, а 47 на сто от заболелите развиват усложнения, сочат данни на здравната инспекция. 

Тази година се очаква новият грипен щам Бризбейн, който е видоизменен от миналогодишния. Ваксините, които се продават в момента, са пригодени за новия грипен вирус, обяснява началникът на противоепидемичния отдел в РИОКОЗ д-р Веска Войчева. В инспекцията вече е отворен имунизационен кабинет, в който на всеки желаещ може да бъде поставена противогрипна ваксина Инфлувак или Ваксигрип. Цената на услугата е около 11 лева, с поставянето и ваксината.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини